Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2011 06:43 - Осъзнатост
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.01.2011 06:44


Може ли човек да стане по осъзнат? Как да опознаеш по-добре Небето над Земята? Съзнанието не е нещо, което се постига, то е едно постоянно присъствие, което всеки от нас може да долови. Явно осъзнатостта произтича от факта, че си даваме сметка за това присъствие. Съзнанието за това присъствие може да се изгради само ако си постигнал вътрешно равновесие. А равновесие се постига само ако си приел това, което си - потока на ки, който е и твоят живот.
Основно изискване в традиционната китайска медицина, оперираща тъкмо с балансирането на ки, е да има приток на тази енергия, но той не бива да се насилва. Тази енергия потича свободно, когато сме постигнали вътрешно равновесие, и ни прави не само по-здрави, но и по-осъзнати.
Лаодзъ, винаги е изтъквал, че най-основно е вътрешното безмълвие, покоят а осъзнатостта е сила, която побеждава самата себе си. Всяко действие води до противодействие, всяко предизвикателство - до отклик. Съществуванието има безброй аспекти, но във всеки от тях то е винаги това, което е. Ако се опитваш да се намесиш в неговото естествено състояние, то ще ти се съпротиви, тъй както камъкът се съпротивлява на натрошаването си. Ако е живо същество, ще се съпротивлява още по-активно - както настъпената оса би те ожилила. При хората тази склонност е особено развита и уникална, а колкото повече са действията, толкова по-голяма е и съпротивата /както в съвременната война/, затова най-често постигаме тъкмо обратното на това, което сме възнамерявали.
Осъзнатостта не е нещо, което трябва да целим - тя не е някъде извън нас, а е винаги на наше разположение.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673548
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796