Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 21:11 - Над 6 000 маскирани ще дефилират в Перник
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2011 07:09


image

Съпътстващите прояви започнаха още в средата на месеца с откриването на тематични изложби и провеждането на детска маскарадна щафета за най-малките жители на Перник.

Днес в Перник се открива 20-ят Юбилеен международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". Очаква се в трите дни на проявата през улиците на града да преминат близо 6200 кукери и сурвакари, което е рекорд за Фестивала.
Преди обяд ще се проведе дискусионен форум на тема "Фестивал и туризъм", а по-късно и изложба на чанове, която ще покаже над 400 експоната. Вечерта ще се състои гала спектакълът по официалното откриване на проявата.
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната изява на традиционни игри и обичаи с маски в България и на Балканите. Организира се от 1966 г.
Тази година шоуто е под надслов "20 пъти по-добри". Спектакълът се провежда на открито и включва факелно шествие на сурвакари, празничен концерт и фойерверки. За първи път на откриването ще прозвучи и химнът на "Сурва", който е в изпълнение на местна рок група. image

От тази година Фестивалът има свои талисмани - момче и момиче, облечени в регионални маскарадни костюми и галено наречени - Сура и Сури.

Седемстотин различни сувенири, свързани с маскарада, ще могат да си купят зрителите по време на юбилейното му издание. Днес ще бъде открит и специален базар, наречен "Сурвакарско село", на който гостите на фиестата ще намерят традиционни ястия и напитки, маски и битови предмети, съпътстващи зимната сурвакарска традиция.

В специално открити работилници за маски майстори ще демонстрират на живо изработването на автентични "ликове", което е местното наименование на маските.

За първи път тази година на чуждестранните гости ще бъде предложен фестивален разговорник на руски, английски и френски език. Той съдържа превод на най-употребяваните изрази по време на маскарада.
image
Дефилетата на маскираните започват в събота сутринта и продължават до късния неделен следобед. Групите от страната са 102, а тези от чужбина - осем. Наред с българските кукери, в Перник ще пристигнат формации от Сърбия, Македония, Словения, Черна гора, Италия, Испания, Украйна и Палестина.

От тази година е увеличен маршрутът на дефилетата, които ще преминат почти през цялата централна градска част. За по-добрата изява на участниците организаторите са предвидили три допълнителни сцени, освен тази пред журито. Забавата ще продължи и на пътуващи платформи с кукери и сурвакари, които ще обикалят и най-отдалечените кътчета на града.

Цялата програма на събитието можете да намерите
тук.

От Иво Страхилов


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674104
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796