Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 03:24 - Идолите на заблудата: дъ хайуей
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 2327 Коментари: 0 Гласове:
0



Франсис Бейкън, Нов Органон

Идолите на заблудата

Има голяма разлика между идолите на човешкият дух и идеите на Божественият дух, т.е. между известни празни произволни възгледи и истинските знаци и впечатления такива, каквито ги намираме върху сътворените неща.
Невъзможно е аксиоми, установени само чрез разсъждение да имат някаква стойност за откриването на нови резултати, защото тънкостта на природата надминава далеч тънкостта на разсъждението. Но аксиоми, извлечени както трябва и с ред от единичните неща, на свой ред лесно ни посочват и отбелязват нови единични неща и по такъв начин активизират науките.
Има четири вида идоли, които тегнат върху човешкият дух. За да бъдат по лесно изложени, ние им даваме имена. Първият вид наричаме идоли на рода, вторият - идоли на пещерата, третият - идоли на пазара, и четвъртият - идоли на театъра.
Идолите на човешкият род се коренят в самата човешка природа, в племето и рода на хората. Защото погрешно е твърдението, че "човешките сетива са мярка на нещата".
Напротив всички възприятия, сетивни или на духа, се измерват според мярката на човека, а не според мярката на Вселената. Човешкият ум е като криво огледало, което отразява лъчите, идващи от нещата, и смесва своята собствена природа на нещата, като я изкривява и разваля.
Идолите на пещерата са идолите на отделният човек, защото всеки човек освен отклоненията, присъщи на човешката придода изобщо има и своя пещера или леговище, която пречупва или разваля светлината на природата или поради особената индивидуална природа на всеки един, или поради възпитанието и разговорите на човек с човек, или поради книгите, които е прочел, и авторитетите, които уважава и от които се възхищава, или поради разликата на впечатленията...
Има също идоли, които възникват от взаимното общуване на хората. Тях ние наричаме идоли на пазара; ... защото хората влизат във връзка чрез речта; но думите се налагат по волята на тълпата и по такъв начин лошото и глуповато поставяне на имената оковава по странен начин ума.
Най-после има идоли, които са навлезли в душите на хората от различните догми на философските системи и дори от превратните закони на доказателствата.  Тях ние наричаме идоли на театъра, защото всички тези философски системи, които са били измислени и приети, са като театралните пиеси, които се поставят и играят, като всяка създава свой собствен въображаем театрален свят.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674512
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796