Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 14:47 - Борисов: Законът за горите е лобистки, но в полза на скиорите (:(:(: - да бе да... на дебелогъзите кашкавал туристи с дебеловратите и нискочели дънери
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 8476 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.06.2012 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Три партии в парламента поискаха президентът да наложи вето върху промените в Закона за горите с мотива, че обслужва лобистки интереси. Премиерът Бойко Борисов призна, че законът наистина е лобистки, но изтъкна, че е в полза на скиорите и туристите. Според одобрените поправки в закона, приети с мнозинството на ГЕРБ,
се позволява строежът на ски комплекси на терени от горския фонд, без да се сменя предназначението на терените. По този начин застроените територии ще се водят гора на хартия. Правото на
строеж на пистите и лифтовете пък ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии.

За промените в закона се заговори, след като "Витоша ски" спря миналата есен ски съоръженията над София.

Хиляди хора чакат по лифтовете и за това ще дадем разрешения за допълнителни писти, каза премиерът Борисов в Пловдив. Австрия има 12 000-13 000 км писти, а ние само няколко километра, посочи той и добави, че и в Австрия имат еколози. В същото време, допълни Борисов, много хора намират своя поминък на пистите. Той направи паралел между Банско и намиращият се само на 5 км от него Разлог. Това трябва да се промени и трябва да дадем възможност на инвеститорите и на хората, на които това е поминък, да заемат достойно мястото си в туризма, коментира министър-председателят.

На въпрос не е ли Законът за горите лобистки, Борисов отговори: "Да, лобистки е, в полза на скиорите и на хората, които обичат зимните спортове." Според него, в следващите 30 години могат да се правят ски писти, но не и да се променя предназначението на терените.

По-рано днес СДС, "Атака" и Коалиция за България поискаха в парламента президентът да наложи вето върху промените в Закона за горите, съобщи БТА. Това е основното искане и на природозащитниците, които протестират срещу промените в закона.

Сега е моментът Росен Плевнелиев да покаже като президент на коя страна застава, каза депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. От СДС са водили разговори с Росен Плевнелиев и са поискали среща с него, на която да му представят мотивите си за налагане на вето върху законодателните промени. 

Пенко Атанасов от БСП обяви, че също искат среща с президента, за да изложат мотивите си за налагане на вето от негова страна. Ако президентът не реагира, Коалиция за България ще инициира събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд. Ще бъде сезирана и Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ.

"Атака" също смята, че президентът трябва да наложи вето на приетите промени в закона, които били откровено лобистки.

Председателят на комисията по земеделието и горите Десислава Танева (ГЕРБ) обаче не смята, че президентът ще наложи вето върху промените в закона. "Законът  въвежда изключително прозрачна процедура - търг, за учредяване право на строеж за изграждане на ски писти и съоръжения", каза тя.

Промените в закона няма да променят собствеността върху земята, на която могат да се строят ски писти, каза по-рано и друг депутат от ГЕРБ - Емил Димитров. По думите му след години държавата може да прецени дали да остави пистите писти или да ги залеси.
Не можем да говорим за безконтролна сеч. Това е напълно контролиран процес. Спестяваме на хората главоболия, бумащина и разходи, които са непосилни за тях, коментира Димитров по БНР.

Над 1000 души се събраха вчера вечерта на езерото "Ариана" в столицата, за да изразят недоволство с новите текстове от закона. Стигна се и до директни сблъсъци между протестиращи и полиция, задържани бяха 14 души. Срещу тях е образувано досъдебно производство.
От природозащитната организация "За Земята" обявиха, че още тази вечер на Орлов мост отново ще има протест. Протестите ще продължат докато не се получи отговор от президента.

На тези, които протестират, премиерът каза, че няма да спрат инвестирането в зимния туризъм в България.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673855
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796