Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 17:15 - Лео Борманс, писател: Песимистите все още живеят в пещери, парализирани от страх и недоверие
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 938 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Белгиецът Лео Борманс е журналист, главен редактор на образователното издание Klasse и автор на няколко книги, сред които и такива, посветени на оптимизма и щастието.

Последната и най-успешната от тях е "Световната книга на щастието" (The World Book of Happiness)", преведена на десетки езици, в която 100 учени от 50 страни споделят познанията си за щастието. В биографията му има и една книга за деца (Everyday a party!), както и такава за възрастни, озаглавена 100% positivo. The secret of optimism.

От известно време Борманс изнася лекции и провежда уъркшопи за щастието по целия свят. Много често е канен на конференции, на които говори и за позитивната психология, като активно се занимава и с разпространяването на идеята за активно гражданство в обществото.

"Дневник" се свърза с Лео Борманс дни преди гостуването му на еднодневния семинар "Перспективи на щастието" - част от "Дни на щастието", организирани от фондация Credo Bonum, който ще се проведе на 30 юни във Vivacom Art Hall (мястото бе променено и няма да се състои в първоначално обявената Тържествена зала на Софийския университет).

От думите му струи вдъхновение, непоклатим, но и зрял оптимизъм, както и вяра в доброто и в това, че щастието не е въпрос на съдба, а на нагласа и поведение, което е еднакво постижимо за всеки, стига човек да го потърси.
  В последно време позитивизмът и щастието стават все по-чест обект на изследвания, книги и наръчници. Смятате ли това се дължи на факта, че те се превръщат в някакъв застрашен вид, който ще изчезне, ако не бъде съхранен правилно?
- Щастието е универсално желание. Всеки иска да е щастлив, както и семейството и приятелите му да са щастливи. Оптимистите са повече, но песимистите просто вдигат повече шум. Време е за промяна. Сравнително новата наука на позитивната психология ни предлага уникална възможност. Щастието вече не е въпрос на балони, слънчогледи и залези. Това е сериозна наука, предлагаща ни инструменти, с които да направим живота си и обществата си по-щастливи.

С какво вашата книга е по-различна от другата литература за щастието?
- Не става въпрос за мен и моите лични вярвания. Попитах 100 професора от 50 страни какво бихме могли да научим от техните изследвания за щастието. Това е материал, основаващ се на доказателства. Не философия, а психология, икономика, социология. Базира се на глобален поглед: какво може Изтокът да научи от Запада, Северът от Юга и т.н. Освен това е написана на общодостъпен език. В момента книгата е преведена на над десет различни езика (включително китайски и арабски).

След като председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой даде книгата като новогодишен подарък на всички лидери в света, съм канен от правителства, университети, бизнес среди, здравеопазващи организации, студенти и всякакъв друг вид сдружения по целия свят, за да говоря пред тях. Книгата не само ги информира, но и вдъхновява. Страхотнo е.

Да разбираме ли, че щастието не е въпрос на съдба, а по-скоро на поведение и умения, които човек може да придобие?
- 50 процента от нашия оптимизъм и щастие се дължат на генетика. Носим това от нашите родители, техните родители и това е частта, която не можем да променим много. 10 процента се дължат на обстоятелствата като приходи, работа, дом и други. 40 процента зависят от мисловната настройка - начина, по който гледаме на нещата. Това си е доста. На щастливите хора не им се случват повече щастливи неща отколкото на нещастните, но те просто успяват да придадат на щастливите неща двойна тежест. Нещастните съответно придават на нещастните неща двойна тежест. Реалността и за двата вида хора е една и съща, но благодарение на позитивната психология и социалната подкрепа се учим един друг на поведението и уменията да станем по-щастливи. Всички можем да добавим от 10 до 20 процента процента повече към щастието си, стига да искаме.
image

Лео Борманс заедно с председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой

Има ли в случаи, в които песимизмът може да се разглежда като оптимистично поведение?
- Всички имаме правото на нещастие и защитният песимизъм не е негативно поведение. Цинизмът е по-лош. Животът не е парти. Не карам кола, пълна с балони. Когато знам, че ще вали, взимам чадър. Оптимизмът е комбинация от вяра и отношение. Вярваш, че нещата ще се обърнат към добро и се държиш така. Няма причина да не станеш оптимист.

Смятате ли, че парите и прекомерната консумация по някакъв начин заплашват щастието? Много често четем за отделни личности, които посещават източни или южни страни, където населението изглежда по-щастливо с по-малко. В същото време вие произхождате от страна, която има най-висок показател по индексите за щастие и в същото време е с много висок жизнен стандарт. Къде е златната среда?
- Много е трудно да бъдеш щастлив без пари. Повечето пари обаче не ни правят още по-щастливи. Щом веднъж покриеш основните си нужди (храна, дрехи, дом, грижа за здравето, училище за децата...)
повечето пари водят само до състезание, завист и т.н. Това е причината защо например хората в Мексико са по-щастливи от тези във Франция. Брутният вътрешен продукт на Франция е десет пъти по-висок от този на Мексико... Не трябва да забравяме и бедността. В щастливи страни като Скандинавските едва между 4 до 7 процента от децата живеят в бедност. В България този процент е 17, а в САЩ - 23...

В България имаме няколко подоговрки, свързани с щастието, като например казваме "не би мирно седяло, не би чудо видяло" или "прекалено добре не е на добре". Много често хората употребяват и израза, че за нас не е важно ние да сме добре, а на съседа да му е зле. Какво казват тези поговорки за нас и имате ли други такива подобни във вашата страна?
- Няма сведения в научните изследвания относно тези поговорки. Можете да работите над своето щастие. То не е пеперуда, която един ден ще долети и ще кацне на вашето рамо. А прекалено много щастие? Не смятам, че хората страдат от това въобще. И смятате ли наистина, че ставате по-щастлив, когато някой друг се чувства зле? Никак. Ние сме социални животни и имаме нужда един от друг. Да помогнем на някого ни прави наистина щастливи. Вероятно обаче сме забравили това.

Казвате, че доверието е много важно по отношение на щастието. Наскоро ми попадна интересен цитат на френския кардинал Мазарини (Жул Мазарен, живял и управлявал Франция през 17 в. - бел.а.), който казва, че "трябва да вярваме, че всеки човек е честен, но да се отнасяме към всеки като към мошеник". Звучи логично, но съдържа едновременно оптимизъм и песимизъм. Как бихте го коментирали?
- Не искам да се отнасям към всеки като към мошеник. Това, което различава щастливите от нещастните страни, е фундаменталното доверие в другите и доверието в институциите. Колкото по-голямо е равенството в приходите, шасновете, половете, расите и т.н., толкова по-щастлива е една страна. Това е огромно предизвикателство пред това да се превърнеш в по-щастлива нация.

Съществуват ли универсални 3, 5 или повече правила, които човек трябва да спазва, за да бъде щастлив или те са различни за всеки?
- Ако някой ви каже, че е открил пътя към щастието, моля, не му вярвайте. Той е шарлатанин. Няма един път към щастието. Има различни начини да стигнеш до него и всеки трябва да открие своя собствен. Има обаче някои универсални открития, които подчертават значението на качеството на нашите собствени връзки например. Това е много по-важно от пари, имидж, статут или лукс.

Кои са вашите лични ежедневни ритуали, за да бъдете щастлив оптимист?
- Не е нужно да бъдем щастливи всеки ден и във всеки един момент. Това е нелепо. Но можем да окуражаваме нашите положителни емоции и да им се наслаждаваме. Поддържането на дневник, в който всеки ден да записвате по три реда за нещата, които ви правят щастливи, наистина помага. Правя това от вече 20 години. Разбира се, имал съм и своите лоши моменти, но като разлиствам дневника си, чета над 20 хил. малки и големи преживявания, които наистина са ме направили щастлив. Това е много надежден и вдъхновяващ инструмент.

Интересно е, че от най-основните емоции, които хората показват чрез лицето си, единствената, която е изцяло положителна, е щастието. Другите са гняв, тъга, изненада и въодушевление (като последните две могат да са както положителни, така и отрицателни). Смятате ли, че хората са по-склонни да бъдат негативни и щастието е някакъв вид изключение от правило?
- Още от праисторията са оцелели оптимистите. Песимистите все още живеят в пещери, парализирани от страх и недоверие. Оптимистите са преоткрили света, създали са огъня и са стигнали отвъд хоризонта, който познават. Имаме толкова много сили, които можем да използваме (и съм сигурен, че тялото ни ги разкрива също така): кураж, хумор, любов, любопитство, възхищение... За хората, които се усмихват, дори е трудно да мислят за нещо негативно. Щастието въобще не е изключение.

Кое е последното щастливо нещо, което ви се случи или ви направи щастлив? Събуждате ли се щастлив всеки ден?
- Аз съм средно щастлив човек. Радвам се, че написах книга за щастието и че мога да говоря за него и да вдъхновявам хората. Представете си, че бях написал книга за депресията... Вероятно щях самият аз да се депресирам. Думите създават думи. Често работя с пациенти, наркозависими, бедни хора, млади престъпници и други. Всъщност всички те искат да бъдат по-щастливи, но все още не са открили правилни начин за себе си. Позитивната психология предлага възможността да променим начина, по който гледаме на нещата и това отношение често ме прави щастлив, усмихнат и наслаждаващ се на живота, който живея. Получавате това, върху което се фокусирате. Не се опитвам да се фокусирам върху проблемите и миналото, а върху решенията и бъдещето.




Гласувай:
2



1. bven - Всъщност всички те искат да бъдат по-щастливи, но все още не са открили правилния начин за себе си.
29.06.2012 22:44
Това важи за всяко същество..:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674104
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796