Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 15:35 - “Витоша ски” ще продължава да заблуждава и да изнудва държавата и гражданите
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0



На пресконференцията си на 30 юли, представителите на “Витоша ски” отново скриха информация с висок обществен интерес за гражданите на София. Не беше даден отговор на въпросите кои са собствениците на дружеството и по никакъв начин не бяха поети гаранции за осигуряване на следващия ски сезон на Витоша. За пореден път не беше представен техническият проект на фирмата за ски зона на Витоша и не беше даден никакъв отчет за печалбата на дружеството от съоръженията и за икономическата му състоятелност в полза на обществото.

Представителите на фирмата заявиха, че ако държавата не категоризира пистите на Витоша и не ги обяви на търг, те нямат намерение да ги поддържат и казаха да не се сърдим на тях, ако няма ски сезон и тази година! От гражданска група “ЗаВитоша” напомняме, че категоризацията на пистите е задача на собствениците на съоръженията към пистите, а не на държавата! Собственикът трябва да подаде документи до МИЕТ и да плати такса за самата категоризация. Затова в България нито една писта не е категоризирана. За всички писти у нас не се изисква задължително категоризация, а обезопасяване със заграждения, и всички курорти и ски зони в страната работят по този начин.

Вместо да отговорят на въпросите на медиите, представителите на Витоша ски Петър Петров и Радослав Пеев изреждаха и други манипулативни и неверни тези, с които според нас се цели отклоняване на медийното и общественото внимание от реално важните въпроси и подготовка за едно продължаващо изнудване на държавата и тормоз над столичани с неработещи лифтове и неподдържани ски писти.

Гражданска група “За Витоша” излагаме въпросите, които имаме към “Витоша ски”, част от които бяха зададени и не получиха отговор на днешната пресконференция на фирмата:

1. Кой е собственик на “Витоша ски” и защо се крие от обществото?

2. Кога са поискали категоризация на пистите от МИЕТ и ако до сега не са направили това, защо не са го направили?

3. Защо твърдят, че текстът за учредяване правото на строеж тях не ги касае и не им пречи, а оспорват 20-годишния срок за право на строеж?
(Ако Витоша ски имат всички документи за право на строеж, новите промени не ги касаят. Ако нямат документи, че предишните собственици (частни и общински фирми) са им прехвърлили право на строеж и сервитутно право, ще трябва да си платят, за да ползват държавната и общинска собственост и точно този закон им дава тази възможност, ако имат желание да го направят.)

4. Кога най-после ще покажат пред медиите и гражданите техническия проект, който предлагат за ПП “Витоша” и защо крият цената му (до сега се показват само някакви рисунки и скици)?

5. Каква е печалбата на “Витоша ски” от всяка една продадена карта?

6. В какъв размер е платеният от тях данък печалба и платените местни данъци и такси за четирите години, в които са собственици на съоръженията на Витоша (от 2008 г. до днес)?

7. Как ще гарантират постоянна и безопасна работа на съоръженията (включително подмяната им с нови), на които са собственик, и нормалното провеждане на следващия ски сезон на Витоша като цяло?

8. Как ще компенсират столичани за пропуснатите ползи от несъстоялия се ски сезон?
(Дали ще работят лифтовете и утъпквани трасетата зависи само от собственика. И в стария закон до 2011, и по новия закон, ползвателят на съоръжението може да наеме за срок от 1 година обслужваната писта без търг като си плати наема. Витоша ски до момента са ползвали пистите по този начин.)


От гражданска група “За Витоша” напомняме, че на 25 юли връчихме в Столична община писмо с осем въпроса ([url]https://www.facebook.com/events/180361795429658/
permalink/180361802096324/[/url]) от гражданите към кмета на София и СОС относно проблемите с “Витоша ски”. При тези изявления на представителите на фирмата, настояваме за още по-бързи, категорични и недвусмислени отговори на зададените от нас въпроси към Столична община. Ако общината продължава да мълчи, ясно е, че “Витоша ски” ще продължава да заблуждава и да изнудва държавата и гражданите. При това положение гражданите ще бъдем принудени отново да защитаваме правата си чрез уличен натиск.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674213
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796