Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 18:43 - ДАР на читателите на семейството на красивите неща - ходеща медитация
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2010 18:43


Проста техника за заети хора.
Ходещата медитация е вероятно най-простата форма на медитация, особено за забързаните хора, живеещи в Европа. Нейната цел е да развие бдителност и концентрация. Бдителност означава да наблюдаваме кога емоциите и мислите се активират в мозъка. Ще забележим, например, че когато ни критикуват, вместо да слушаме внимателно, започваме да си мислим: Това е неприятно, трябва да се защитя, този човек не ми харесва.. Освен да забелязваме възникването на мисълта или емоцията, бдителността означава да развием способността да пропуснем емоцията или да прекратим мисълта. Трябва да го правим по спокоен начин, без опити за потискане. Инструкцията е - Забележи и пропусни.

Ходещата медитация е медитация в действие. Когато практикуваме този вид медитация, ние използваме физическата дейност на тялото си, за да задълбочим съзнаването- Придвижването на единия крак пред другия се превръща в единствен фокус.

Правилният начин е да вървим равномерно и естествено. Вървим с  тялото и с ума си. С други думи, когато тялото ни върви, позволяваме на ума си също да съзнава вървенето, вместо да се отдава на обиайната си дейност, а именно да се съсредоточи върху проблем или мисъл. Когато тялото ни се движи, умът ни не бида да размишлява за миналото или за бъдещето. Усетим ли, че започва да се рее, връщаме го към физическият акт на вървенето, усещайки ритмичната природа на стъпките. Трябва да има бдителност, ясно съзнание за вървящото тяло и пълно внимание към него. След като открием своя ритъм, прилагаме следните ключови начини за наблюдаваме тялото и ума...

следва





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674083
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796