Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 09:06 - Фонд "Земеделие" настоява за удължаване на крайния срок на схема "Училищен плод"
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2010 08:58



image

Фотограф: Иван Пейков


Много малко училища и детски градини кандидатстваха по схема "Училищен плод" от програмата за селските райони. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" и обясниха, че са внесли в Министерство на земеделието и храните за удължаване с един месец на срока за прием на заявления по схемата.
Финансирането в размер на общо 6 582 420,46 лева по Схема "Училищен плод" за България се определя и отпуска от Европейската комисия. Основната цел е чрез раздаването на безплатни плодове и зеленчуци в детските градини и училищата да се възпитават от ранна възраст навици за здравословно хранене. Максималният брой деца, които могат да се възползват от схема "Училищен плод" за предстоящата учебна година са 320 634.

В рамките на "Училищен плод" е предвидено в периода от 15 септември до 31 май по два пъти седмично, на децата от кандидатствалите детски градини и училища, да се раздават безплатно с финансиране от ЕС порция от пресни плодове и зеленчуци.

Към 30 юни в областните структури на ДФ "Земеделие" са подадени 502 заявления от общо 1033 учебни заведения в страната като повече от половината от документите са подадени в последните два работни дни преди изтичане на крайния срок.

Ако срокът за кандидатстване не се удължи и не бъдат подадени и други заявления за финансово подпомагане, реално от схемата ще се възползват под 10% от потенциалната бройка деца.

Вероятните причини за ниския интерес към участие в схемата са , че тя се прилага за първи път в България и че срокът за кандидатстване беше само един месец, смятат от фонд "Земеделие".

Участието в схемата до голяма степен зависи и от инициативата на всички заинтересовани лица, които биха могли да кандидатстват по нея, обясняват от Държавен фонд "Земеделие", който са разпратили над 3 000 електронни писма до учебни заведения в цялата страна с подробни разяснения за условията за подпомагане и начина на кандидатстване по схемата. .

За удължаване на срока за подаване на заявления до края на юли е необходимо решение на Министерски съвет.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674422
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796