Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 19:26 - България: добри шансове за био, но без реализация
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2011 19:55


image България може да печели много от био-продукция България има добри шансове да храни Европа и да изнася биопродукти, но пречат огромната раздробеност на земята и производителите - на този и други сходни аспекти обръщат внимание някои чуждестранни медии днес.

Общата селскостопанска политика на ЕС може да облагодетелства страни като България, опасяват се баварски производители на аграрна продукция. За страховете им пишат вестник Френкишер Таг и порталът Ин Франкен.

Притесненията на баварските фермери са свързани с намеренията на новия еврокомисар по аграрната политика Дачиан Чолош с предимство да се ползват главно малките ферми, разполагащи с един до пет хектара земя.

imageЗемята е силно раздробена

Изданията подозират румънския еврокомисар в лобизъм в полза на собствената си родина, за където имал специални планове. Докато в Румъния имало милиони дребни стопанства, в Германия техният брой е едва 84 000.

Раздробеността на селските стопанства в България очевидно представлява пречка и пред износа на продукция в чужбина. На този проблем обръща внимание специализираното издание Фрухтпортал.

Там се отбелязва наличието на германски интерес към българската селскостопанска продукция. Вицепрезидентът на германския концерн "Метро" Михаел Видман изразил желание български плодове и зеленчуци да се продават чрез мрежата на "Метро" в чужди страни.

Видман признава обаче, че фирмата среща трудности в изкупуването на българските продукти, главно поради това, че се налагало да преговаря с огромен брой дребни производители. Затова той предлага обединяването им в съюзи, с цел облекчаване на търговията. Вицепрезидентът на "Метро" изразява и готовност да стимулира продажбата на български селскостопански продукти на трети пазари, като например руския.

Германският представител хвали също добрите условия, които България предлага за производство на биологични продукти, както и доброто качество на почвите, които през последните 20 години не били третирани с химикали. Проблемът и тук се криел в раздробеността на земеделските площи.

imageЗастрашени ли са горите в България и Бавария?

Българските гори в момента играят ролята на лаборатория за баварските. Вестник Аугсбургер Алгемайне Цайтунг посвещава информация на този научен експеримент на Баварската служба за развъждане на семена и растения. Целта е да се установи дали след очакваното затопляне на климата баварските гори ще могат да се приспособят към новите условия на живот и да оцелеят.

За целта експертите потърсили регион, който да притежава приблизително същите климатични условия, каквито в бъдеще ще съществуват в Южна Германия и изборът паднал върху Северна България. Там средната годишна температура в момента е между 7 и 10,4 градуса, докато в Бавария е между 6,5 и 8 градуса.

Семена от баварски иглолистни дървета и млади букови дръвчета били внесени в България и засадени на опитни площи редом със същите растителни видове от български произход. Ескпериментът се провежда заедно с учени от университета в София.

imageЗатрудненията на учениците при четене класират България на задно място в ЕС

Международните издания обръщат внимание и на още няколко теми като европейската студия ПИЗА, от която излиза, че България има най-голям брой ученици, изпитващи затруднения при четене /41,0%/. По темата пише порталът Залцбурт 24.

Лоши резултати показва България и в друга класация, за която пишат Винер Цайтунг, Зексише Цайтунг, австрийският Виртшафтсблат и др. Става дума за способността за иновации. По този показател страната е на последните места в ЕС, редом с Румъния, Литва и Латвия.

Германският ТАЦ предлага информация за сътрудничество между театъра в Оснабрюк и българския Драматичен Театър в Русе при реализацията на "Русчук - спасеният език", по Елиас Канети. Изданието припомня, че в Русе Канети е прекарал детските си години, където е роден през 1905 година.

  АГ/ Б. Узунова/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673519
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796