Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 16:29 - Аварията в атомната централа край Фукушима стигна предпоследна степен на опасност
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1247 Коментари: 6 Гласове:
1



image

Фотограф: Kyodo

Френската агенция за ядрена безопасност обяви във вторник, че ядрената авария в японската АЕЦ "Даиичи" край Фукушима може да се оцени на шеста степен от седемстепенната международна скала за ядрени аварии, съобщи "Ройтерс".

Вече е известно, че има повишаване на радиационния фон, но липсва еднозначна информация колко е то и каква е степента на опасност за хората.

Японските власти правят опити да успокоят съгражданите си, но разпространението на неофициална информация в социалните мрежи като Twitter и Facebook периодично надига паника сред потребителите.

Останалите държави предложиха помощ, като в същото време започнаха да предприемат стъпки, за да
предпазят гражданите си от евентуалните последствия от радиацията.
Отново за сигурността на АЕЦ

Утежняването на ситуацията повдигна отново въпроса за бъдещето на атомните централи. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия изключва временно седем АЕЦ, всичките построени преди 1980 г. 

Междувременно европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, цитиран от радио "Дойчландфунк", че проектът за строителството на АЕЦ Белене в България трябва да бъде преразгледан. По думите му проектът Белене е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания.

Седма степен досега е давана само веднъж - за аварията в съветската централа край украинския град Чернобил през 1986 г. Аварията през 1979 г. в Трий майл айлънд, САЩ, е оценена на пета степен.

Два реактора избухнаха в централата след продължили няколко дни отчаяни опити за охлаждането им. Експлозиите бяха последвани от пожар в хранилището за гориво, който след това бе потушен. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) цитира информация, получена от японските власти около 3 часа и половина след експлозията, че радиоактивността след двата взрива е била изпусната "директно" в атмосферата.

Според японските данни тя е достигнала 400 милисиверта на час. В съобщението не се обяснява ефектът от подобна доза върху хората, но по данни на Световната ядрена асоциация излагането на над 100 милисилверта годишно предизвиква раково заболяване.

Около 7 часа след експлозията нивото на радиацията е намаляло рязко до около 0.6 милисиверта.

По обед българско време официалната японска агенция "Киодо" съобщи, че басейнът с отработено ядрено гориво, намиращ се до избухналия във вторник четвърти блок на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, вероятно кипи и нивото на водата, която покрива касетките, намалява.  Агенцията се позова на представител на оператора на централата Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

В ранния следобед авиокомпании от Азия и Европа започнаха да отклоняват полети до Токио към летища в южната част на страната. Други предприеха мерки за намаляване на персонала си в Токио.

Редица правителства призоваха гражданите си да не пътуват към Япония. Българското Външно министерство "настоятелно препоръча" на българите, които пребивават временно или постоянно в страната, да потърсят начин за евакуация, а междувременно да следят внимателно развоя на обстановката и да имат готовност да напуснат най-застрашените зони. 

Според базираната в Женева Световна метеорологична организация (WMO), която е структура на ООН, въздушните маси се движат на югоизток към Тихия океан и далеч от японската суша и другите азиатски държави. Агенцията обаче предупреди, че положението може да се промени.

За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние, коментира Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране.

Радиоактивният фон в България е в нормите, няма нищо извънредно и притеснително във връзка със ситуацията в Япония, заяви и доц. Димитър Тонев - ръководител на Института за ядрени изследвания към БАН.

 


Тагове:   глобалистика,


Гласувай:
1



1. hikari - "Киодо": Басейнът с отработеното гориво на японската АЕЦ може би кипи
15.03.2011 16:33
Басейнът с отработено ядрено гориво, намиращ се до избухналия във вторник четвърти блок на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, вероятно кипи и нивото на водата, която покрива касетките, намалява.

Това съобщи официалната японска агенция "Киодо", цитирайки представител на оператора на централата Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Новината бе разпространена от агенция "Ройтерс", която припомня, че преди десетина часа в централата имаше две експлозии и пожар в хранилището за гориво, който след това бе потушен.

Японската агенция за ядрена сигурност съобщи, че взривът е отворил в стените на сградата, в която е реактор №4, две дупки от по 8 квадратни метра.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) цитира информация, получена от японските власти около 3 часа и половина след експлозията, че радиоактивността след двата взрива е била изпусната "директно" в атмосферата.
"Те ни уведомиха още, че има вероятност последвалият пожар в хранилището за отработено гориво - който вече е угасен - да е предизвикан от избухване на натрупан водород около реактор №4, както и че радиацията е била изпусната директно в атмосферата", се казва в съобщението на МААЕ, цитирано от "Ройтерс".

Агенцията допълва, че според японските данни тя е достигнала 400 милисиверта на час. В съобщението й не се дава сравнение за ефекта от подобна доза върху хората, но "Ройтерс" разяснява, че при сканиране с компютърен томограф на гръдния кош човек получава около 12 милисиверта. Излагането на над 100 милисилверта годишно предизвиква раково заболяване, сочат данни на Световната ядрена асоциация.

Около 7 часа след експлозията нивото на радиацията е намаляло рязко до около 0.6 милисиверта.
"Киодо" съобщава още, че премиерът Наото Кан бил бесен на TEPCO, че научава за експлозията в централата от телевизията, а не от компанията.

"Какво, по дяволите, става", попитал гневен министър-председателят, който от понеделник оглавява специален антикризисен център за аварията, в който влиза и шефът на TEPCO.

цитирай
2. hikari - ...
15.03.2011 16:36
Освен че поискал обяснение защо е отнело почти 1 час компанията да информира кабинета му, Кан заповядал на TEPCO да не изтегля персонала си от района на централата. След експлозията във вторник компанията съобщи, че е изтеглила 750 свои служители и е оставила само 50.

"Киодо" разказва, че Юхей Сато - губернаторът на префектура Фукушима, позвънил на премиера, за да го уведоми, че "страхът и гневът на населението в района достига предела на търпението"

TEPCO - най-голямата енергийна компания в страната, бе преследвана години наред от скандал, в който бе разкрито, че са фалшифицирани данни в досиетата за безопасност на ядрената централа.

През 2002г. заради това подадоха оставки шефът и четирима негови заместници. През 2006г. избухна нов скандал - че през 1985 и 1988 са били подправяни данните за температурата ра охладителя в реакторите на АЕЦ "Даиичи". На следващата година TEPCO съобщи, че е открила още фалшифицирани отчети
цитирай
3. evrazol - Басейнът с отработено ядрено го...
15.03.2011 17:05
Басейнът с отработено ядрено гориво, намиращ се до избухналия във вторник четвърти блок на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, вероятно кипи и нивото на водата, която покрива касетките, намалява.

Малката дума "вероятно" казва че няма кой да провери. Демек нещата са на самотек. Дали човешките възможности свършват тук и какво ли следва??????
цитирай
4. hikari - „Маиничи шимбун”: Нивото на радиация е скочило след експлозиите в японската АЕЦ
15.03.2011 18:48
Токио. Японските власти предупредиха, че нивото на радиоактивност е станало „значително” по-високо около засегнатата от земетресението АЕЦ след експлозии в два от реакторите, като от френското посолство обявиха, че облакът от радиация може да достигне Токио за броени часове, пише в-к „Маиничи шимбун”.
Премиерът Наото Кан призова населението в радиус 30 км от централата северно от Токио да останат по домовете си, подчертавайки драматичното ескалиране на ядрената криза, най-сериозната от кризата в Чернобил през 1986 г.
Засилват се и опасенията за съсипващите икономически последствия от земетресението. Японските акции паднаха с повече от 14 % от започването на кризата, заличавайки 720 млрд. долара от стойността на пазара.
цитирай
5. hikari - Радиационният облак от японската АЕЦ е носен от вятъра към открития океан
15.03.2011 19:23
Токио. Според съобщения на японските метеоролози вятърът отнася радиационния облак от експлозиите в АЕЦ „Фукушима-1” към открития океан, съобщава Би Би Си.
Въпреки това властите препоръчват на хората в района на централата да напуснат региона.
От японското правителство предупредиха, че след третата експлозия, засегнала един от шестте реактора в АЕЦ „Фукушима-1”, радиационният фон в района във вторник достигна нива, опасни за човешкото здраве.
цитирай
6. hikari - Потвърдени са 11 хиляди смъртни случаи в Япония
15.03.2011 19:37
Токио. Броят на потвърдените жертви или хората в неизвестност в Япония след разрушителното земетресение и последвалото го цунами се е покачил до почти 11 хиляди, предава агенция Киодо.
Според данни на японската Национална полицейска служба е потвърдена смъртта на 3373 души в 12 японски префектури, а 7558 души са в неизвестност.
Това е първият път от 1923 година насам, когато природно бедствие в Япония е причина за повече от 10 хиляди смъртни случаи и изчезнали.
Броят на смъртните случаи се очаква да се повиши повече и да достигне десетки хиляди души.
Официални представители заявиха, че в болниците имат проблем при складирането на телата заради липса на пространство и невъзможността да се произвежда сух лед.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674107
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796