Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 19:02 - Японската ядрена криза се задълбочава (ОБЗОР)
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
2



Силните земетресения около японските острови не спират. Последният силен трус е бил с магнитуд от 5,8 по Рихтер, като епицентърът му е бил близо до префектура Ивате, североизточно от столицата Токио. За последните 24 часа в региона на Северна Япония са регистрирани най-малко 13 земетресения с магнитуд над 5,0 по Рихтер.
Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито, разтърсили Япония в петък, 11 март, достигна 15 000 души.
Според официалните данни на полицията загинали са 5692 души. 9522 души са в неизвестност.
Общо 2409 души са били ранени по време на разрушителното земетресение и последвалото цунами.
Властите очакват реалният брой на жертвите да е много по-голям. Вчера кметът на град Ишиномаки в префектура Мияги заяви, че 10 000 местни жители са в неизвестност.
Японските власти продължават опитите си да стабилизират ситуацията с опасните реактори на АЕЦ „Фукушима-1”. Военни хеликоптери са осъществили най-малко четири полета за изливане на вода върху трети реактор на централата. С хеликоптер е било замерено и нивото на радиация над АЕЦ-а. Заради силната радиация времето за работа в района на централата е ограничено до 40 минути. Според експерти за постигане на реален ефект трябва да бъдат осъществени над 100 полета, като всеки хеликоптер трябва да излее около 7,5 тона вода над прегряващия реактор.
След първата акция радиационния фон в района незабавно е спаднал с 30 микросиверта на час. Активно беше подготвяна и операция на специализиран отряд на японската полиция по заливане на резервоара за отработено гориво при четвърти реактор с помощта на мощни водни оръдия, с каквито разполага само полицията.
Два специални камиона на японската армия днес са започнали да поливат реактор 3 в атомната електроцентрала „Фукушима 1”, след като опитите за използване на водни оръдия се оказаха неуспешни.
Пет военни камиона-цистерни са били изпратени при централата, заредени с около 30 тона вода, за да участват в операциите по охлаждането на реакторите в централата. За разлика от полицейските камиони, военните коли могат да пръскат вода, без войниците да излизат от кабината.
По-рано полицаи се опитаха да проведат операция по охлаждането на реактор 3, която се оказа неуспешна заради забраната за доближаване до съоръжението поради високото радиационно ниво.
Около 25 пътници, пристигнали от Япония в Тайван, са с повишено ниво на облъчване, съобщава представител на местните власти. Всички пътници доброволно преминават през проверка на летището. При 25 пътници е установено „незначително” повишено ниво на облъчване.
От Южна Корея също съобщават за трима евакуирани от Япония южнокорейци, при които е установено „необичайно” високо ниво на облъчване. Агенцията по ядрена безопасност на Южна Корея поясни, че допустимата норма на облъчване в страната е 300 наносиверта в час.
В Япония прекратяват изграждането на нови ядрени реактори – такова решение взе компанията-оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1” в северната част на страната. Началото на новите строителни работи беше предвидено за април.
Междувременно стана ясно, че проблемната АЕЦ ще бъде посетена от самия генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, който вече е отпътувал за Япония.
Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Япония разполага с финансовите средства да се възстанови от опустошителното земетресение и последвалата го вълна цунами.
Докато официалният брой на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито от петък, 11 март, надхвърли 15 000 души, от МВФ подчертаха, че японските власти предприемат правилните стъпки за справяне с катастрофата.
„Най-значимият ефект върху Япония е хуманитарният”, заяви на пресконференция Керълайн Аткинсън, говорител на МВФ.
„Вярваме, че японската икономика е силна … и правителството има всички финансови ресурси, за да се справи с хуманитарните нужди на засегнатите”, допълни Аткинсън.
Франция изпраща 95 тона борна киселина в Япония, за да помогне на японските власти да се справят с кризата в АЕЦ „Фукушима - 1”, съобщи френският министър на енергетиката и индустрията Ерик Бесон. Първият самолет, натоварен с борна киселина, е излетял рано тази сутрин.
Франция е предложила помощта си в събота, ден след разрушителното земетресение в Япония.
Американският президент Барак Обама заяви, че ще направи изявление за ситуацията в Япония по-късно в четвъртък.
Азиатската страна, която е един от ключовите стратегически съюзници и партньори на САЩ, се бори с последствията от мощно земетресение и последвалото го цунами, предизвикали криза с най-малко три реактора в една от ядрените централи на страната.
Нарастващ брой американци имат сериозни опасения относно безопасността на ядрената енергия след като мощно земетресение и цунами предизвикаха опасения за катастрофално разтапяне на ядрен материал в японска атомна централа, сочат данните от социологическо проучване, публикувани в четвъртък.
В проучването, проведено след бедствието, около 70 % от анкетираните са заявили, че имат опасения относно ядрената енергия, значително увеличение спрямо 57 %, които са имали такива опасения преди две години.
47 % от американците са заявили, че са против изграждането на нови АЕЦ, като 44 % подкрепят мярката.
Американските конгресмени имат проблеми със сигурността на централите, като водят разпити с официални лица каква е вероятността от подобен на японския инцидент в САЩ. Американският президент Барак Обама искаше да намери начини за увеличаване на финансовата подкрепа за ядрената енергия като част от усилията му за отдалечаване на страната от зависимостта й от фосилните горива.


Тагове:   Япония,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674323
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796