Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 22:54 - Обречените "чистачи на Фукушима"
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 603 Коментари: 1 Гласове:
0



Далеч от обективите на камерите, те пълзят сред радиоактивните развалини на атомната централа във Фукушима. Няколко десетки души, между 50 и 60, макар нито една медиа не уточнява броя им, вършат в момента най-опасната работа в Япония, а може би и в света.

Те се опитват да възстановят електрозахранването в пострадалата от земетресението на 11 март АЕЦ "Даиичи", известна като "Фукушима-1", излагайки на опасност живота си, за да предотвратят по-голямото зло – ядрена катастрофа.

Вчера двама от работниците бяха приети в болница с радиационни изгаряния на краката, съобщи агенция "Киодо". При прокарването на подземен кабел в трети реактор общо трима работници на възраст 20-30 години са били изложени на високи равнища на облъчване – 173-180 милисиверта. Така броят на облъчените с над 100 милисиверта във "Фукушима-1" достигна 17.

Двамата хоспитализирани са служители на поделение на оператора на централата "Токио илектрик пауър къмпани" (TEPCO). Предполага се, че в резултат на нарушената цялост на обувките им в тях е попаднала радиоактивна вода.

Радиацията, на която са били изложени, е по-ниска от границата от 250 милисиверта на година, определена от министерството на здравеопазването като допустима специално за "чистачите на "Фукушима". Дори и тя обаче изглежда твърде висока, като се има предвид, че при нормални условия максималната граница в атомните централи в Япония е 50 милисиверта на година и до 100 мисиверта в кризисни ситуации.

Героите на Фукушима, както наричат десетките обречени техници в АЕЦ "Даиичи", носят противогази, специални очила и защитни костюми, на които дори шевовете са залепени със скоч, за да се предпазят от радиацията. Според експертите те ги предпазват най-вече от алфа-частиците и гама-лъчението.

Алфа-лъчите са с много малка дължина на вълната и могат да навлизат на не повече от 0.7 милиметра в срещнато препятствие. По-голям е проблемът с гама-лъчите, които са с по-голяма дължина на вълната, и от тях човек може да се предпази единствено с дебели оловни плочи, но техниците във "Фукушима-1" не носят оловни брони, защото те правят движенията им невъзможни.

Вероятността работниците да загинат или да се разболеят тежко е много голяма", смята Кристоф фон Лийвен, цитиран от "Дойче веле". Според него, за да се намали опасността от увреждания, техниците не бива да остават за повече от половин час в близост до реакторите.

Кристиян Пфлугбайл, председател на германското Дружество за защита от радиоактивно излъчване, е убеден, че е невъзможно "чистачите на "Фукушима" да бъдат спасени, радиоактивното излъчване е толкова силно, че ефективната защита на тези мъже е невъзможна.

Медиите не разкриват самоличността на спасителите, които не получават допълнително заплащане за риска, на който се излагат. Агенция "Джиджи" разкри, че един от тях е 59-годишен ядрен експерт от префектура Шимане. Той доброволно се е включил във възстановителните дейности шест месеца преди да се пенсионира.
 


Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. silencemurmur - Странни хора, странни събития, странни времена на опастност.
24.03.2011 23:38
"Те се опитват да възстановят електрозахранването в пострадалата от земетресението на 11 март АЕЦ "Даиичи", известна като "Фукушима-1", но никой не смеее в никоя преса да каже, че е невъзможно да се възтанови състоянието, което беше преди цунамито. Никой не казва колко десетиления са нужни за обливане със солена вода докато излъчването на пръчките стане незаразно за човечеството. Охладителните води "тиха смърт" се пускат в Тихия океан и никой в света не обелва дума на възмущение и протест против "тихите и въпитани на мълчание" отговорни японци. Стотици от милиарди долари трябва само да се спре реакцията на тези дяволски магични пръчки. И никой не говори за това. Никой не иска да плати нещо, което не е за отстраняване. Никой не разказва за неща, които са свръхно по-опасни от арабските революции, но само ние, японските коруптирани личности да не сме виновни. Героите в Чернобил бяха колко на брой? Измряха. Защо сега тези саможертващи се да се герои, които подчинено се борят за нещо, което е вече загубено? Жертват се без да питат дали семействата им са съгласни или не. Не бих искала да съм жена на един от тях нито пък дете нито пък син нито пък дядо нито пък брат. Да се спаси името на фирмата или пък гордостта на страната, по-добре да осъзная че стоиме безпомощни пред една още никога не била световна катастрофа и то точно от тези, които сами бяха жертва на атомна бомба. Тези ветрове се въртят около земята. Допират до всички нейни плоскости. Въздухът е за всички ни, в момента по-малко или повече заразен. Всички води са свързани по между си. Риба за ядене повече няма. Благодарение на събитията в Близкия Изток погледа сега се отвръща от Япония, която е една възможна смърт не само за японците. Странни хора, странни събития, странни времена на опастност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672612
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796