Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 05:50 - Фукушима става „мъртва зона”
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗТИЧА РАДИОАКТИВНА ВОДА ОТ АВАРИРАЛАТА АЕЦ В МОРЕТО     Ясно се вижда, че зоната около „Фукушима-1” е почти изцяло отнесена от стихията, освен може би част от самата централа. Японското правителство обмисля план за преместване на жителите от североизточната част на страната, опустошена от земетресение и цунами миналия месец, предаде Киодо. Агенцията цитира правителствени източници, според които жителите на крайбрежните зони, и особено районите около авариралата АЕЦ  „Фукушима-Даичи”, ще бъдат призовани да се преместят в по-високи, отдалечени от крайбрежието местности. Относно Фукушима, то районите, близки до атомната централа, могат да се превърнат в „мъртва зона” почти без обитатели. Плановете за масово преместване обаче може да срещнат съпротива, отбелязва агенцията.

 

Правителството планира също да купи земи в засегнатия от бедствието регион. Предвижда се и да бъдат изградени градски жилищни зони, които да могат да устоят на цунами, което ще позволи на населението да продължи да живее близо до морето.

 

Според данни на националната полицейска агенция 11 938 души са загинали при бедствието, а 15 478 все още се водят за изчезнали.

 

Вчера в авариралата АЕЦ „Фукушима” бяха открити телата на двама изчезнали служители на енергийната компания ТЕПКО. Двамата мъже, на 21 и 24 години, бяха обявени за изчезнали след цунамито от 11 март, последвало земетресението с магнитуд 9 по Рихтер.

 

Служителите са инспектирали турбинната зала на четвърти реактор, когато дошла вълната, съобщи ТЕПКО. Причина за смъртта, изглежда, е загуба на кръв вследствие на наранявания, но аутопсия не може да се извърши, преди от телата да бъде отстранено радиационното заразяване, посочиха властите.

 

ТЕПКО се опитва да спре изтичането в морето на силно радиоактивна вода. Опитите за ликвидиране на теча с цимент се провалиха и компанията ще използва химични полимери, за да спрат изтичането на радиоактивна вода от 20-сантиметрова пукнатина в хранилището, където са складирани кабели, близо до втори реактор.

 

Изтичането на радиоактивни вещества може да продължи няколко месеца, посочи главният секретар на правителството Юкио Едано. „Жителите на опасната зона около АЕЦ „Фукушима” за известно време няма да могат да се върнат по домовете си”, допълни той, подчертавайки, че властите ще окажат на евакуираните цялата необходима подкрепа. . .


Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672229
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796