Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 13:43 - Скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници излизат на общо шествие
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.06.2012 20:10


Не сме против инвеститорите въобще, въпросът е в това какви инвеститори България иска да има, обявиха на пресконференция от Коалиция "За да остане природа в България" по повод спорния Закон за горите. "Въпросът е не дали да има инвестиции в ски туризма или да няма. А дали искаме да има такива инвеститори, които виждат в закона врата в полето и правят каквото си искат, такива, които, когато вземат една територия ползват двойно повече и не желаят да плащат, оказват натиск и изнудват правителство, Народно събрание и гражданите, или социално отговорни инвеститори, които се грижат за опазването на околната среда", заяви Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие", цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че утре вечер в 18:30 предстои шествие на скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници от НДК през Министерски съвет към парламента.
"В същото това време подстрекаваните от министър Найденов протести на хората и на общинските администрации в някои манипулирани общини, които нямат пряк интерес от този закон, също ще се състоят утре", коментира още Цветков и призова да няма насилие по време на протестите.

По-рано днес Александър Дунчев от природозащнитната организация WWF коментира пред "Фокус", че протестите на жители на планински общини са резултат от подвеждане.
"За Банско и Разлог техните терени за ски са в национални паркове, където важат съвсем други закони - Законът за защитените територии и Законът за концесиите. Имат малко гори в равнините, където може да се развива предимно голф. Но защо трябва да подпомагаме финансово строителството на голф игрища, където ще работят само няколко озеленители, а ще играят голф най-богатите хора в България. Опасенията са ми, че тези хора просто биват използвани, за да се прокара поправката "Витоша ски", с което не да се подпомогне развитието на туризма в Банско и Разлог, а просто да се застрои Витоша", обясни той.

Протестиращи от двата града
затвориха главен път Е-79 в района на Симитли при отбивката за Банско за 15 минути на 17 юни. В протеста им взеха участие депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, представители на различни политически партии, кметове и председатели на общински съвети.

Природозащитниците за пореден път днес обявиха, че "горите не са на държавата, не са на олигарсите, а са на обществото". Според тях благодарение на техните протести премиерът е бил убеден, че с поправките в Закона за горите интересът на гражданското общество не е бил защитен и има какво още да се направи, предаде БТА.
Вчера Бойко Борисов заяви, че законът, на който президентът наложи вето, ще бъде преразгледан отново точка по точка и ще бъде приет едва когато се постигне консенсус. Той отрече
обвиненията към управляващите в лобизъм.

Според екоактивистите Законът за горите има друг ресор и не може да решава такива големи и комплексни сфери на държавата, които трябва да са приоритет на други области и институции - регионално развитие, спорт, туризъм и т. н.
"Това е все едно да искате със Закона за здравеопазването да решите проблемите на образованието", коментира Веселина Кавръкова от WWF.

От Асоциацията за алтернативен туризъм заподозряха от своя страна опасност поправките в Закона за горите да доведат до загуба на други ресурси, които са изключително ценни за туризма, като например "качеството на пейзажа".

По-рано днес министърът на културата обвини природозащитниците, че с блокирането на Орлов мост няколко дни са
направили живота на останалите столичани кошмар.

В 12 часа днес в центъра на София започна контрапротест под наслов "Не на екологичния рекет".

ЗИД на ЗГ приет от НС на 13.06.2012







Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673017
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796