Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 13:39 - ще оцелее ли българският език?
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 869 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С навлизането на Интернет, с отварянето на границите за бизнес и туризъм, универсалният  език за обмен на информация стана английският език. Гуугъл преводача прави един доста сносен превод на и от който и да е от световните езици за секунди, така че хората могат да общуват необременено с хора, от всякакви култури и националности. И вече не става дума само за опазване на родният български език, чист от чуждици или опазването на кирилицата, като национално писмо. Това – така или иначе ще бъде обект на действия на елитарни културни кръгове, радетели за съхраняване на този стожер на българщината – езика на нашите деди...Но, както през Възраждането нашите прародители са нямали проблеми да поназнайват турски, гръцки, румънски, сръбски а по-образованите – и някои от европейските езици, така и съвременният българин е отворен към ученето на чужди езици и ако не е полиглот, то поне е двуезичен. Въпросът е – доколко пътуващият българин, космополитът ще има потребността да опази и предаде на наследниците си езика на прадедите си. Конкретен пример – съпругата е от български, а съпругът от костарикански произход. И двамата са поданици на Канада. Децата им, родени там, ще трябва да ходят на канадско училище, т.е. задължително ще изучават английски и френски. Това са езиците на които те ще мислят, ще развиват интересите си. Дали ще изучават български и испански като родни езици, като майчин и бащин език или родителите ще предпочетат да говорят с тях на езика, който е характерен за мястото, в което живеят и са се устроили? Явно е, че решенията ще се вземат лично, но това, което държавата България може да направи за тези наши сънародници, които имат да се справят с подобен казус не е малко. Могат да бъдат изградени неделни училища, читалища, библиотеки, във всяка една точка по света, в която има заселници българи. Държавата е тази, която следва да се грижи за опазването на езика и обичаите ни сред българите в чужбина. Защото средство, което не се ползва се забравя...



Гласувай:
2



1. hikari - така си е...
05.08.2009 16:52
но да имат възможност, ако го поискат. да бъде един вид огнище - човек след като се отдели от родителите си може и да не ходи често при тях но знае, че има къде да отиде... и знае какво ще намери там.
цитирай
2. анонимен - Постингът е актуален ,но с известни забележки
06.08.2009 01:17
Това няма да стане лесно ! Най много да се отпуснат пари и те да потънат в бездънните джобове на дипломатите ни ! Представяте ли си резила ,че там където живея в голямата градска библиотека има само 2 български автора Тодор Живков с Правец алманах и Иван Вазов с Под Игото ! В това време нашите дипломати търгуват с алкохол незаконно и се пазарът ,като цигани на пазар за да дойдат на тържествата в града ,организирани от българите.Те искат пълна програма .Самолетни билети ,хотел ,софра и пак по цигански 3 дена престой да зяпат забележителности !!?? Ти го каниш на тържество и то вместо да те подкрепи те изнудва и изнудва града ! Та докъто седят същите в консулствата ни и Тодор Живков се метара по равтовете на голямите библиотеки ,като най ценното ни произведение ,а дипломатите ни развиват частни бизнеси ,просто е невъзможно !
Децата ни гледат книжки от България ,от колетчета ! Така е и с фолк касети и с всичко !
Няма да стане парите отиват директно и ако някой като мен пише по форуми , дори се преследва интернетно и телефонно ,като му се поставят ултиматуми да си гледа своята работа ,а да не рови истината ,че смърди от всякъде !!!
цитирай
3. lambo - Средството го ползвам, и не го забравям
06.08.2009 15:38
Става въпрос за езика ни де, ... нали ?

Но понеже тук в Карлово, няма руснаци, немци и англичани, доста неща от тези 3 езика съм забравил. А толкова уж ги учихме ...

Всичките деца на моите племенници, които живеят в чужбина говорят и български. Без проблем ...
цитирай
4. анонимен - Е нали българите в чужбина нямали ...
06.08.2009 19:23
Е нали българите в чужбина нямали нужда от опеката на държавата ни? Забравихте ли какво писахте за министерството на българите в чужбина?И ТАКА ИМАТ ЛИ НУЖДА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА ОТ НАША ПОМОЩ? ДА ИЛИ НЕ? ВЕДНЪЖ ТЪЙ,ВЕДНЪЖ ИНАЧЕ.
цитирай
5. анонимен - Ще оцелее
09.08.2009 12:28
За не бъда баснословен само ще дам няколко аргументи. Факт е че Google превежда. Но това няма да отдалечи този който чете на български от българския, даже напротив - независимо от езика и превода с недуразумения (все още) той може да си гледа дори китайски сайтове на български език.

За четмото и писмото на науката - има още един език, на който се публикуват силно научни трудове и той е руския. Славянския език е по-близък до говорения от нас също славянски език. Не знам само защо напоследък силно се подценява руския.

Относно Възраждането и нашите прадеди - от време Оно българите са учили в чужбина, без това да попречи на българщината - първият пример е Крум, за по-нататък не искам и да говоря. Възраждането потвърждава само светлия пример, че дори да учиш във Франция, Влашко, Русия, Гърция, то отиваш именно с тази мисъл и се връщаш да помагаш на страната си, а не бегаш като плъх от нея. За плъховете - те се чувстват плъхове навсякъде. Сега почнаха да бегат от Америка, Испания, после като им оправим страната може дори и тук да се върнат, че и да ни поучават. Но те винаги ще са плъхове и никога няма да бъдат фактор, ако ще и 10 министерства да им направим.

Чувството да си българин е не принадлежност, а гордост. Ако човек не се гордее с произхода си, с езика си, с родното си място, със семейството си, то никога няма да се гордее с новото си място, новия език, новото място, новото семейство, новата страна.

Дори, с риск да бъда "обруган" смятам помаците от Родопите за много повече българи, отколкото тези, които само бягат и се оплакват при най-малкото разлюляване на кораба.

И само за да завърша, комунизма свърши. Държавата не е длъжна никому. Тя може само да има политика, каквато определя обществото със избора си на народни представители.
цитирай
6. kliment - ще оцелее ли българският език в България?
17.08.2009 04:22
Интересно заглавие и напълно основателен въпрос. Лично аз не се вълнувам толкова от това дали българският език ще доминира в смесени семейства, пребиваващи в трета страна, а дали българският език ще се запази в България.

Все по-рядко срещам българи от български произход и живеещи в Родината, които да владеят българската граматика. Изключителна рядкост е грамотната употреба на пълен и непълен член. Ако съотечествениците са неспособни да усвоят родния си език, то как ще го предадат на децата си?

По-добре би било децата от смесени бракове в Канада да мислят и общуват на местния официален език, отколкото да не научат грамотно нито един от въпросните четири.
цитирай
7. анонимен - Блог "Терджиман" на сайте i.ua
10.09.2009 03:23
Славянские языки богаче, однозначно! Ваши, болгарские лит.библиотеки полнее , например, латиноамериканских. Намного интереснее читать. Прежде чем "навлизать в интернет", надо начитаться, а потом тебе вовсе неинтересны видеоролики и прочая чепуха. Проверено.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674323
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796