Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 01:32 - ЕС приема нови мерки за подобряване жилищните условия на ромските общности
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1479 Коментари: 2 Гласове:
0



(ЕП) одобри предложението на Европейската комисия (ЕК) за подобряване жилищните условия на маргинализираните общности, съобщи прессулжбата на ЕК.

Мярката беше одобрена от държавите-членки и включва използването на средства по линия на европейската регионална политика. Тя ще бъде особено добре посрещната от ромското население, включващо според оценките около 10-12 милиона лица в Европа, които често живеят в крайно недобри условия и изолация.
Според заключенията от изследванията в държавите от Централна и Източна Европа над 50 % от ромското население живеят в частично и напълно отделени квартали, като тенденцията към изолиране се е засилила през последните 15 години.
"Ромската общност е най-голямата малцинствена група в Европа, която често е жертва на маргинализация и социално изключване и страда от липсата на добри условия за живот," заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан, приветствайки решението на ЕП. Според него то ще спомогне на тези общности да излязат от "порочния кръг", в който се намират в момента. "Тази мярка трябва да бъде част от всеобхватен подход, който включва също така действия в областта на образованието, здравеопазването, социалните въпроси и заетостта," добави Хаан.

Досега законодателството по отношение на свързаните с жилищните условия действия беше ограничени до дванайсете нови държави-членки на ЕС и до обновяване на съществуващите жилищни сгради в градските зони. В повечето случаи обаче ромското население живее в изолирани селски райони и в еднофамилни къщи. С новоприетите мерки ще се разшири използването на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) във всички държави-членки.

Изменението е ясно насочено към ромското население, но не и изключително към него. То обхваща както замяната на вече построени къщи, така и строителството на нови къщи в селските и градските зони. Финансирането по ЕФРР няма да се отнася за частни собственици, а само за проекти, осъществявани от публичните органи.

По мнение на EK жилищните условия са ключов фактор за подобряване на ромската интеграция, но те трябва да бъдат съчетани с един цялостен подход, обхващащ и въпроси, като образованието, развитието на уменията, заетостта и здравеопазването.

Освен отпуснатите средства по програмите в областта на регионалната политика Европейският парламент предостави на Комисията и 5 милиона евро за пилотен проект, целящ приобщаването на ромското население в три основни направления. Това са образование в ранна детска възраст, микрофинансиране и повишаване на осведомеността. Проектът трябва да се реализира през тази година и е основно насочен към ромските общности в Централна и Източна Европа.




Гласувай:
0



1. hikari - архивите говорят: София ще разселва роми по бивши казарми - 13 май
25.05.2010 01:58
Разчистват "Малинова долина"
Акция за ликвидиране на две ромски гета, незаконно изградени върху поляните на кв. "Манастирски ливади" започна тази сутрин по заповед на кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев, съобщиха от Столичната община. Става дума за цигани от Берковица и Раковица. Голяма част от тях са същите, които бяха изгонени преди лятото от терен в Студентски град, има и нови по думите на районния кмет. За първите часове на разчистването са били извозени над 30 куб. м отпъдице и други боклуци с помощта на строителна техника.
"Под полицейска охрана започнахме разчистване на гетото. Става дума за над 30 постройки. Преди две седмици им изпратих предизвестие за доброволно напускане на заетите терени. Една част от обитателите, които бяха над 100 души, са се съобразили, други обаче са останали и сега с помощта на полицията ги гоним. Истината е, че така не правим нищо, защото те просто ще се пренесат на друга поляна, в друг район и друг кмет ще трябва да действа по същия начин. Тук трябва да се намеси държавата, да има държавна политика с програма за разрешаване на проблема поне до 2015 година", коментира пред "За града" Дилчев.Разчистването на гетото, което ще продължи и утре, е наредено, след като в кметската администрация се натрупали много жалби от мръсотията и кражби. Дилчев допълни, че когато започнало разчистването ромите предали свои събратя, които се били разположили на друга поляна и така било открито и оформило се трето гето. Според него на този етап проблемът с циганските катуни в район "Студентски" е решен.Открит отстава обаче въпросът с гетото Баталова воденица в район "Възраждане". Районнитя кмет Ева Сеизова отказа коментар дали ще се разчистват бараките там в скоро време. За премахването на гетото тя спечели преди две години дело и има съдебно решение за разчистване на терена.
цитирай
2. hikari - и още:
25.05.2010 01:59
Кметът на столицата Бойко Борисов на няколко пъти казваше, че това решение ще се изпълни, но жалба от Българския хелзинкски комитет и писмо от 4 евродепутати го разколебаха. Тази година кметът също оповести решение за премвахване на гетото, след което отново се отметна, защото изчаквал положително становище от Европейската комисия. Така решението на българския съд продължава да не се изпълнява.
Районният кмет на "Възраждане" Ева Сеизова каза, че гетото няма да се бута без разрешение от еврокомисията. Освен това от съда за правата на човека в Страсбург и от еврокомисията препоръчали да не се повдига въпросът, преди на ромите да бъдат осигурени жилища.
Седма година пък във фургони живеят близо 200 роми на бул. "Европа" до кръстовището с Околовръстното шосе при "Люлин". Те бяха настанени там, след като се ликвидира Асанова махала в "Люлин" 8 през 2002 г, а на освободения терен се изградиха супермаркет и магазин за техника на големи фирми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673650
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796