Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 06:19 - Мозъци секънд хенд
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове:
0



Държавата се амбицира да върне изтеклите от България мозъци, като им предложи по-високи заплати, отколкото на родните учени. В същото време и бизнесът обяви с 20 на сто по-високи надници за квалифицирани чужденци, които да запълнят дупките в ИТ сектора и инженерството. Така с един удар страната ни се опитва да навакса това, което бавно и мъчително губеше в последните 20 години.
След като веднъж си прогонил собствените си специалисти обаче, е доста трудно да ги примамиш обратно, дори и ако им предлагаш баснословни за родния трудов пазар заплати. По простата причина, че заедно с тях трябва да имаш и нужните условия, за да могат тези хора да работят ефективно. И готовността на бизнеса да приеме проектите им и те да не останат само на хартия. И научна стратегия, за да се знае какво е приоритетно в следващите години и защо въпросният учен ще руча жабетата да се връща обратно в България. И механизъм за усвояване на европейски средства, и апаратура, която да не е от младежките години на академията на науките. Да не говорим, че във въпросните лаборатории не трябва да висят надписи "Изключвай компютрите след пет!", поставени с цел икономии. Защото никой учен не би се върнал само за едната гола заплата, без добра инфраструктура и без възможност да върши онова, което се е превърнало в смисъл на живота му. И най-вероятно с по-високото заплащане ще примамим "мозъци" секънд хенд, които и без това вече са си купили самолетния билет за връщане, защото в чуждите институти вече няма работа за тях.
Съвсем отделен е въпросът, че абсолютно същите условия трябва да бъдат осигурени и на българските учени, които по някаква причина още не са си стегнали куфарите за чужбина. Защото мизерията и липсата на перспектива са онова, което ги тласка навън по-силно от всичко друго. А в този момент в БАН например и двете неща са особено осезаеми. И би било обидно спрямо нашите учени, които по една случайност още не са събрали багажа си, държавата да окаже предпочитание и да ухажва хората, чиято единствена заслуга е, че са я напуснали. Защото в противен случай десетки учени биха могли да сключат някакъв краткосрочен договор за половин година нейде из Европата само за да ги сложат в списъка на "изтеклите мозъци". И след това да се върнат, облечени с европейската мантия на краткия си престой в чужбина, но на двойни заплати. Само дето това едва ли е спасение за науката ни.


Стела Стоянова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674422
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796