Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 10:49 - "Витоша" - осъденият на смърт да влезе!
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1931 Коментари: 10 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image За да НЕ остане природа в България... Български съд разреши застрояването на природен парк "Витоша". Така "Витоша" е последното попълнение в дългия списък с посегателствата към защитени територии в България. Коя ли ще е следващата жертва, пита Е. Лилов.
Историята била възходяща спирала, казват. Съвременната сага на българските защитени територии обаче е омагьосан кръг без изход. С нечуван, но уви вече виждан цинизъм българското правораздаване зачеркна още една емблематична за българина природна и туристическа забележителност: парка Витоша. Чии интереси са потъпкани и чии защитени? Нека погледнем първо фактите.

imageЛифт вместо дървета...

Апетитни инвестиции, пагубни за природата

В тази сага ролята на защитниците на парка е поверена на МОСВ, Държавната Агенция по горите, Дирекция "Парк Витоша”; редица неправителствени организации, природозащитниците от WWF-Световен фонд за дивата природа, Асоциация “За да остане природа в България”, много граждани.

За инвеститора “Витоша ски”-АД се знае, че е офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови, че е собственик на лифтовете и съоръженията, че е получила безпрепятствено и без конкурс (според Закона за обществените поръчки) финансиране от ДАМС за ски-обучение на деца. В управлението й влизат човек от Българската Федерация по ски и един от съуправителите на друга офшорка, която е основен концесионер на ски–зоната в Банско. Всичко това е преплетено в любовен венец с управата на голяма българска банка. Всички те се борят за изграждане на нови писти и лифтове, на язовир за изкуствен сняг и прочее апетитни "инвестиции", които обаче са пагубни за дърветата, защитените видове, биоразнообразието и водното богатство на парка "Витоша"!

И в тази сага една от основните роли е отредена на Темида: С окончателното си решение ВАС обяви екологичната оценка на еко-министерството за нищожна и дефакто лиши държавната администрация (в лицето на Агенцията по горите и Дирекцията на Парка) от конституционното й право да участва в административните производства. Нарушен е планът за управление на Парка, който е част от европейската екологична мрежа "Натура 2000", и според който е недопустимо ново застрояване. Погазено е достойнството на обикновения гражданин!

imageБавната смърт на "Витоша"

А обществената съвест?

През 2008 г. багерите изкопаха първите защитени от закона Морени за прокарване на път към писта “Витошко лале”. Питам се дали ако не бъде спряно това беззаконие Витошките морени няма да останат само спомен от опаковката на любимите на няколко поколения едноименни вафли? Нищо чудно след като знаем практиката на същия състав на ВАС, който преди това заличи парка “Странджа” и защитената местност “Камчийски пясъци”. Питам се още дали пък не е чиста случайност, че малко след като разрешиха застрояването в тях същите магистрати и техни "обеднели" роднини започнаха да изливат основи на частни хотели в Приморско...

Вярно е, че всеки отговаря пред съвестта си. Но когато си в позиция да отсъждаш в името на обществения интерес, ти отговаряш и пред обществената съвест. Доброволно или докато не ти потърсят сметка.

  Автор: Е. Лилов,



Гласувай:
1



1. hikari - Българската природа - ту я има, ту я няма
17.02.2011 10:51
Въпреки че е на предпоследно място в Европа по дял на природни паркове и резервати - с едва 5%, при 17% средно за ЕС - България продължава да унищожава природата си. И то заради вездесъщите частни интереси…


През 2008 г. експертът по екологични оценки Вълко Бисеров описал в свой доклад наличието на защитени животински видове по Северното Черноморие, в района на Иракли. Две години по-късно експертът е нает от инвеститор да изготви оценка за съвместимост на проекта му с екологичната мрежа Натура 2000. Тогава Бисеров написал, че на същото място няма защитени видове и никога не е имало.

Заради подобни «фокуси» ту има, ту няма ценни видове. Заради лъжеeкспертизи и зелена корупция България може да се «похвали» с 12 наказателни процедури за унищожаване на биоразнообразието - най-много сред страните-членки на ЕС, изтъкват български природозащитници.

Делът на защитените зони в Германия е 57%, в България той възлиза на едва 5 на стоДелът на защитените зони в Германия е 57%, в България той възлиза на едва 5 на сто

Непослушните си патят…

«Няма нито една оценка за съвместимост на инвестиционните проекти с екологичната мрежа НАТУРА 2000 у нас, която да е качествена и да отговаря на европейското еко-законодателство», твърди експертът Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България". Затова еколозите подготвят жалба до Европейската комисия за цялостна липса на опазване на НАТУРА-зоните. Ако ЕК уважи жалбата, строежи на пречиствателни станции, магистрали, жп-линии, ВиК, одобрявани в разрез с европейското законодателство от началото на 2007 г. досега, няма да имат право на европейско финансиране. Което означава, че ще бъдат спрени. Целта на тази крайна мярка е българското правителство да промени Закона за биоразнообразието, за да се гарантира спазването на екологичните норми.
цитирай
2. hikari - ...
17.02.2011 10:51
«България е на предпоследно място по дял на защитени територии в Европа - едва 5%. И въпреки това изсичаме, застрояваме или закриваме защитени зони заради частни интереси», казва Тома Белев - председател на Асоциацията на парковете в България. Средно за Европа процентът на опазваните територии е 17%. Лидер е Германия - с 57 на сто защитени територии.

Хаосът и отсъствието на смислено отношение към природата, както на теория, така и на практика, е добра хранителна среда за злоупотреби и дори за заплахи. Преподавателят по фитоекология в Софийския университет Росен Цонев признава, че е бил заплашван със смърт от инвеститор с апетити към изграждане на ветрогенератори, заради възможна «неблагоприятна експертиза». Оценката на експерта за съвместимост с екомрежата Натура 2000 не се харесала и на строител на голф игрище на българското Черноморие.

Природата не забравяПриродата не забравя

Узаконената еко-корупция

И лобистките поправки на законите са част от случващото се на зеления български терен. На 9 юли бе предложен за обществено обсъждане проект за нов Закон за горите. «Проектозаконът е крачка назад в зелената политика на ГЕРБ и е поредният опит за узаконяване на екокорупцията», реагираха от коалиция „За да остане природа в България”.

В становището си до правителството еколозите написаха, че проектозаконът за горите обслужва лобистки интереси за застрояване на природни паркове. Ще назовем само три от многото примери: плановете за нова ски зона в Природен парк Витоша, намеренията за застрояване на Природен парк Сините камъни, изграждането на нов лифт в Национален парк Пирин, което е било разрешено без задължителната екооценка.

Автор: Антоанета Ненкова,
цитирай
3. hikari - Витоша - новият Слънчев бряг - ОТ АРХИВА
17.02.2011 11:00
Офшорна фирма взривява най-стария природен парк на Балканите - Витоша. Една година след унищожаването на част от каменните реки, известни като морените, няма никаква реакция от страна на държавата.
„Витоша ски” АД е компанията с регистрация на Вирджинските острови, която превръща терена около хижа Алеко над София в нова ски зона, твърдят от коалиция „За да остане природа в България“. Началото се поставя през октомври 2008 година. Тогава, по даннинаприродозащитници от 30 неправителствени организации, новата пързалка започва да се изгражда незаконно и “на парче”. Проектът на инвеститора предвижда почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите ски писти край Алеко - увеличение от 19 ха на 142,5 ха.Унищожаването на каменните реки започва преди 1 годинаУнищожаването на каменните реки започва преди 1 година
Безогледни унищожения
Върху територии от държавния горски фонд се планира да се появят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове. Ще се гради и микроязовир за изкуствен сняг до резервата Бистришко бранище. Добромир Добринов от „Зелени Балкани“ изброява: По протежение на писта Витошко лале и в района на каменната река в подножението на връх Малък резен, над междинната станция на лифта, са взривени общо около 400 скални образувания /морени/, с размери между 0.5 и 3.5 куб.м. Писта Витошко лале е изорана с багери. Унищожени са каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка. Унищожени са местообитания от Натура 2000 и “невъзстановими скални образувания”. В подножието на вр. Малък резен е построен нов ски път. И всичко това е в нарушения на съществуващия План за управление на природен парк Витоша.
Според Катерина Раковска от WWF планът за управление на природен парк Витоша допуска модернизация на остарелите съоръжения - 40-годишния лифт „Романски“ се нуждае от подмяна, но планът изключва строителство на нови съоръжения. А още по-малко унищожаване на природния парк. Изораването на Лалето и взривовете са причинили и ерозия – преди броени дни еколозите регистрират
цитирай
4. hikari - ..
17.02.2011 11:00
свличане на почвите в района на строителството.

Хроника на нарушенията

От коалиция „За да остане природа в България“ уточняват, че през пролетта на 2008 година инвеститорът е информирал Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, която е подчинена на МОСВ, за своето инвестиционно намерение. „Витоша ски“ АД е внесла задание за изработване на устройствен план на новата ски зона в Регионалната инспекция, без то обаче да е одобрено от Столичната община и от Държавната агенция по горите.От “Витоша ски” АД твърдят, че имат одобрение на заданието за разработване на специализиран подробен устройствен план от общината, какъвто е редът по Закона за устройството на територията. Според еколозите заданието за устройствен план на ски зона Алеко е внесено в Столична община едва през януари 2009 година. Главният архитект на Столична община Петър Диков е потвърдил това, но е казал, че не е дал разрешение за проектиране, каквото и да значи това. Така или иначе документи няма. Има само номер на заповедта на главния архитект на София Петър Диков, с която е одобрено заданието за устройствения план. Документът е поискан от еколозите по Закона за достъп до информацията, но не е получен. “Вероятно причината, поради която се крие заповедта на главния архитект, е датата, на която е издадена. Тя е след старта на проекта на частния инвеститор, в рамките на който стават изораването на Лалето и взривовете“, коментира Добромир Добрилов от “Зелени Балкани“. Природозащитниците са завели дело за мълчалив отказ за достъп до информация срещу Столичната община.

Държавата бездейства
Въпреки че няма одобрено задание за изготвяне на устройствен план, РИОСВ-София стартира процедура по екологична оценка на проекта през пролетта на 2008 година. Според правозащитниците проектът предвижда нарушения на Плана за управление на природен парк Витоша. Но и това не променя решението на РИОСВ.
цитирай
5. hikari - ...
17.02.2011 11:04
Мълчанието на държавата

Прокуратурата: През октомври 2008 година, след взривовете край Алеко, е подаден сигнал до Софийската градска прокуратура. Месец по-късно еколозите внасят и допълнителни доказателства. През юли 2009 година се оказва, че СГП още няма прокурорско решение по случая.

Столична община: През януари 2009 година, след внасяне на заданието на проекта на „Витоша ски“ в Столична община, от коалиция „За да остане природа в България“ информират тогавашния кмет Бойко Борисов за това, че Витоша е в опасност. Според Катерина Раковска от WWF бившият кмет и настоящ премиер изразил загриженост и заявил, че няма да има общинско решение за старт на проекта. Въпреки кметското обещание, на 29 май 2009 година, на заседание на експертен съвет по “Архитектура и градоустройство” се обсъжда задание за проекта на „Витоша ски“ АД, а на 18 юни офшорната компания вече обявява и консултации на докладите по екологична оценка. „Излиза, че за 10 дни инвеститорът е успял да коригира заданието, да разработи устройствения план на новата ски зона, изготвени са и докладите по екологична оценка за съвместимост с устройствения план“, коментира Добромир Добринов.

Катерина Раковска признава, че еколозите са „разочаровании“ от срещата си преди повече от година с бившия кмет. Въпреки обещанието на Борисов, че няма да допусне общината да подкрепи проекта, само пет месеца по-късно главният архитект на София издава заповед за одобрение. Еколозите се надяват, че като премиер Бойко Борисов ще реагира по-адекватно.МОСВ: До момента министерството не изразява становище по нарушенията в природен парк Витоша и не прекратява процедурата по екологична оценка, въпреки противоречията между проекта за новите ски писти и Плана за управление на природен парк Витоша.
цитирай
6. hikari - ...
17.02.2011 11:05
ДАГ: Все още не са потърсени таксите, които дължат на държавата от „Витоша ски“ АД за ползване на държавен горски фонд. Като фирма-стопанин на ски съоръженията на Витоша, от три години „Витоша ски“ АД не е плащала и такси за ползване на държавните и общинските земи, върху които са съоръженията. „Ето чудесна възможност за министър Симеон Дянков да запълни част от продънения държавен бюджет“, обръщат внимание от “За да остане природа в България”.

ДАМС: През 2008-2009 година Българската федерация по ски получава от Държавната агенция за младежта и спорта държавна субсидия за обучение на деца. Българската федерация по ски от своя страна възлага на “Витоша ски” АД да извърши обученията, без задължителните процедури по Закона за обществените поръчки. Председателят на Съвета на директорите на “Витоша ски” АД Георги Бобев е и зам. председател на Българската федерация по ски.

Поредното незаконно изграждане на ски зонаПоредното незаконно изграждане на ски зона

Изводите на природозащитниците

Проектът за новата ски зона на Алеко е на частна фирма, собственост на офшорна компания с неясен произход на капитала. Проектът за ски зона Алеко никога не е бил публично представен, независимо от изискванията на Закона за опазване на природната среда. Ски зоната започва да се изгражда незаконно и на парче през есента на 2008 година с изораването на „Лалето“ и с изграждане на нов ски път. Случаят Витоша напомня на случая със ски зона Банско в Пирин, изградена по подобен начин. Правозащитниците припомнят, че с нарушения на процедури и закони концесионерът на ски съоръженията в Банско „Юлен АД“, фирма, която се свързва с основателя на ПИБ и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев, от разрешени 95 ха прави близо 215 ха ски зона. В писмо на МС до Неправителственото сдружение за противодействие на корупцията в Банско се потвърждава, че концесионерът не е платил нито стотинка такса от 2002 година насам. От коалиция „За да остане природа в България” подсказват, че между
цитирай
7. hikari - ...
17.02.2011 11:06
От коалиция „За да остане природа в България” подсказват, че между концесионера на ски зона Банско “Юлен”АД и “Витоша ски” АД има очевидна персонална връзка чрез общо лице в управлението на двете фирми. Адвокат Петър Петров е член на Управителните съвети и на концесионера в Банско, и на инвеститора на Витоша.

Зелената корупция ще продължи, докато инвеститорите сами възлагат и заплащат на експерти за екологичните оценки на проектите си. „Симбиозата инвеститор-експерт по екологични оценки е най-сериозната корупционна схема в сферата на опазването на природата. Екологичните оценки, които се правят в България, са нереалистични“, обобщава Добромир Добринов от „Зелени Балкани“. Равносметката за последните години е, че само 3-4 от няколко хиляди експертни екологични становища за инвестиционни проекти са отрицателни. И това става със съдействието на държавата.



Автор Антоанета Ненкова/
цитирай
8. lambo - Никой и нищо, не може да спре дебелите портфейли и дебелите вратове
17.02.2011 13:35
Чак тогава, когато ТЕ бетонират и последното късче земя, ще се запитаме - а сега какво ще ядем ?
цитирай
9. анонимен - Като всяка една предварително о...
17.02.2011 13:44
Като всяка една предварително обречена кауза поредната битка на природата с държавата е предрешена. Засега. И в България. Витоша ще се нареди като поредния трофей на българското безочие и лакомия. Редом до Черноморието, Пампорово, Банско, Разлог, поречията на Струма, Места, Марица и Тунджа...

Но има и добра новина и тя е, че дните на човешкия род са преброени и е въпрос на време, мандалото да хлопне. За всички ни и за нашите наследници. Без значение, дали ще е катаклизъм, замърсяване или изчерпване потенциала на биологичния вид. И въпросът е не как, а кога.
Но каквото и да стане, едно е сигурно - природата ще се възстанови и без нас. За пореден път през последните няколкостотин милиона години.
цитирай
10. silencemurmur - За да НЕ остане природа в България...
17.02.2011 21:50
Успокояващото е, че природата е победителка,
независимо дали от багер или от избухване на вулкан.
Временно тя е "унищожена", но да му мислиме ние.
За нас няма да има спасение.
Сами се избиваме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674304
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796