Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 03:09 - Снежана Петрова: Актуализирането на плана за парк "Витоша" ще покаже може ли да се разширяват ски зоните
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1086 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 01.03.2012 07:41


image 

Снежана Петрова бе назначена във вторник за директор на природен парк "Витоша" на мястото на досегашния директор инж. Тома Белев. По специалност е ландшафтен архитект. В последните 24 години е работила в държавната фирма "Агролеспроект", където се е занимавала с лесоустройствени и паркоустройствени проекти. Преди това е била технически ръководител в държавната "Паркстрой".

Каква е причината мотивацията ви да се кандидатирате за директор на парка?
-В интерес на истината ако в "Агролеспроект", всичко вървеше добре, не бих се опитала да сменя работата си. Това е организация със 110 годишна история, която разполага с богата база данни за горския фонд в България, какъвто не знам дали има и в държавния архив. Обичам работата си - ландшафтното проектиране е комплексна и интердисциплинарна работа. Отделно, това е сред малкото звена, които се занимават конкретно със защитените територии – през нас минаха повечето паркоустройствени проекти на природни паркове, на национални паркове и др. Освен това, се познавам с Тома Белев, работили сме заедно и това е една от причините трудно да се реша да кандидатствам за поста. Доколкото зная, последна съм внесла документите си от петимата кандидати.

Една от задачите ви в конкурса е била да представите визията си за развитието на парка. Каква е вашата?
- Тук мога много да говоря, но паркът принципно има визия. Тази визия е дадена в самия план за управление и тя е за много широк хоризонт напред. Тя се определя от стойността на самата територия – това е първият парк, обявен през 1934 г., с дълга история. Той почти бележи началото на българското законодателство за защитените територии, феномен е по отношение на ландшафт, геормофология, на биоразнообразие – въпреки близостта на населените места и антропогенния натиск. Голямата агломерация София – Перник намира въздух и вода точно от Витоша.

Визията за парка е в общи линии ясна: уникалната природа, която има, историята, която има – тук се заражда туристическото движение, биологичното разнообразие – това са нещата, които ще продължат да тежат. В този смисъл, принципно е ясно накъде ще върви управлението на парка и какво ще преследваме.

Планът за управление, приет през 2005 г. от Министерския съвет, има тежестта на закон. Но в същото време законът за защитените територии, съгласно който е приет, дава възможност той да се променя, защото виждате в колко динамично време живеем. И то неминуемо се отразява – промени в законодателната система и др., които няма как да са били отразени в плана в момента на приемането му. Законът дава възможност на всеки 4 години да се представи какво е свършено и евентуално да се набележат промени.

В такъв случай последният срок, в който може да бъде променен 10-годишния план не е ли пропуснат?
- В момента навлизаме в последните 2 години на плана. И тази година вече трябва да започне подготовката за актуализацията на плана – процедурата, която в момента започва за трите национални парка. Такава предстои и за природен парк "Сините камъни".

При тази подготовка ще се види какво е направено и какво – не от заложените неща в плана и как ще продължи този план в следващите 10 години. Встъпвайки в длъжност, най-напред ще видя какво е направено до момента. Това е една много добре работеща дирекция, а и по принцип дирекциите на парковете са добре работещи. Те са сформирани през 1996 – 1999 г. и оттогава укрепнаха като администрация.

Знаете обаче, че оглавявате много специфична паркова дирекция. От една страна очакванията и съмненията към вас от страна на екоорганизациите са много големи, от друга страна инвестиционният натиск ще е голям. Готова ли сте за това?
- Да. Това не е само тук. В "Сините камъни", във "Врачански Балкан" също има проблеми. Те също са сложни територии. Първо защото природните паркове обединяват много видове собственост. Има много интереси и това е факт. И точно това е работата на парковата дирекция. Освен това тук контролират и регионалните управления по горите – в случая с Витоша това са РУГ София и РУГ Кюстендил. Освен това има туристически дружества, има собственици, има сграден фонд, който е нечий и се управлява от някого, има инфраструктура, която е на Столична община или на община Перник и др., има и обръч от населени места. Всички тези фактори имат пряко отношение към парка и според мен работата на парковата дирекция е да търси баланс между тях.

Признавам, че от няколко дни, откакто излязоха резултатите от конкурса, не чета пресата. Защото съм позитивен човек и не искам да подхождам предубедено. Колкото до натиска и интересите – сигурна съм, че ще ги има. Всички тези неща се решават с взаимодействие. Трябва да се търси баланс между тези неща. Но той не трябва да е за сметка на природата, защото в природния парк тя е водещото.

Макар да не сте следила медиите, вероятно знаете, че екоорганизациите ви посочиха като човек, свързан с президента на ски-федерацията Цеко Минев (който се сочи за главния двигател на ски-курортите на Банско и Витоша)?
- Ами, аз съм виждала този човек по телевизията – особено покрай световното ски-първенство. За мен тези твърдения са несериозни, тук се тръгва предубедено – и до мен стигна, че който бъде назначен на поста, ще е негов човек.

Няма как да имам връзка с господин Минев. Нито средата, в която се движа, нито работата, която работя, са можели да ми създат такива контакти. Вероятно в бъдеще неминуемо ще осъществим контакти със всички заинтересовани страни в парка, защото смятам да работя активно с всички, най-вече с кметовете на прилежащите населени места. Стилът ми на работа е такъв: да се срещам с всички, които имат някакво отношение към работата ми.

Тома Белев е много уважаван и подкрепян от природозащитните организации за "съпротивата", която оказа като директор срещу плановете на "Витоша ски" за разширяване на ски-зона Алеко. Той неведнъж изтъкна, че настоящият план за парка не позволява строителството извън определените зони. А фирмата настоява за това. Как виждате вие разрешението на този проблем?
- В момента не мога да дам категорично становище по въпроса. Затова ви казах, че съществува възможност за промяна на плана. Предстои той да бъде актуализиран. В каква насока точно ще разберем от анализите за нещата до момента. Има няколко неща, които са безспорни – че София вече е далеч по-голяма от времената, когато се е изграждала тази инфраструктура. Истина е, че има неравномерно разпределение на ски съоръженията по плана. От друга страна има логика в това разпределение, защото северната част, където те са разположени, тангира с големия град. Мога да дам становище по тези въпроси, едва след като направим оценките.

Когато учех парково изкуство, един преподавател казваше, че това е буржзоазно изкуство – в него се наливат средства, без да очакваш възвращаемост. Възвращаемостта е емоционална, това е паркът.

Сега има известна промяна в нещата – вече говорим освен за екология и красота, и за икономическо и социално развитие, за възвращаемост, живеем в пазарна икономика.

Фирма "Витоша ски" от няколко години настоява за разширяване на ски-курорта на Алеко. Натиск вероятно ще има и върху вас.
- Първо трябва да видя проекта. Понеже аз самата съм проектант, преди (сега вече невинаги се прави заради липса на пари) задължително се правеха по два варианта на проект. И от тях се избира единият или комбинация от двата. Разбирате, че ние, дирекцията на парка, не сме звеното, което ще каже: това ще стане, това няма да стане. Но винаги можем да преценим и коментираме въпросния проект – какво засяга, дали е екологичен или не. Дали може да се промени. Може би очаквате категоричен отговор от мен по този въпрос, но аз не мога да го дам все още.

Безспорно е , че има нужда от модернизация на лифтовете, че не работи лифтът Княжево – Копитото например - това е много остаряла амортизирана техника. В същото време имаме страхотно развитие на този тип технологии.

Каква е отношението ви към проблемите около лифтовете на Витоша (знаете, че много от тях не са узаконени), с преместваемите обекти, с радикалната намеса като взривяване на морени, каквото беше направено преди няколко години?
- Имам информация за тези неща от медиите за момента. Тепърва ще навляза в тях и ще ги проуча от първа ръка. Дирекцията на парка е тази, която трябва да съблюдава нарушения като последното и да ги санкционира. Не сама – с горските стопанства, с екоинспекциите в тези територии. И в този смисъл е много важна охраната – както на самата територия, така и на живота на хората там.

В тази връзка са много от антропогенните елементи на Витоша – като малки архитектурни съоръжения, неща, които ти помагат като отидеш горе, да починеш, да изпиеш един топъл чай. Тези намеси винаги ги е имало. Въпросът е как – като качество, в какво състояние са. И естествено, е важно те да са законосъобразни и да са обезопасени. Тук е и големият въпрос за изнасянето на отпадъците от Витоша, и за канализационните води. Паркът е мултидисциплинарна работа.

Ако горе се готви някаква строителна дейност, освен строителен надзор, който да наблюдава какво се прави, там трябват и хора от парка, които да преценят. Защото е много важна превантивната дейност – не толкова да се стигне до някаква вреда и после ти да санкционираш извършителя. Много често тези, които разполагат с капитал, са свикнали да бъдат санкционирани и продължават напред. Въпросът е да го спреш навреме.

Вероятно сте проучила за себе си проблема със спрените в момента лифтове от фирма "Витоша ски". Как го тълкувате?
- Да. Разбрах, че това е своего рода натиск, за да станат законови промени.

А имате ли тълкувание как тези законови промени ще повлияят конкретно на Витоша и ски инфраструктурата там?
- Чела съм становищата по темата, включително на Георги Костов, предишния зам.-министър на горите. Лично на мен ми харесва идеята, териториите за ски – инфраструктура да остават горски територии. Например имахме следният случай: правихме лесопарка "Момчил юнак" до Момчилград и се изумих, че частникът сменяше предназначението на земята за всяка беседка. Защото по закон така трябва да се случи, но това е парадоксално.

За мен е чудесно, че това остава горска територия – защо да се изважда нещо от парка и да се категоризира като селищно образувание, след като то е в природата?

Само че тук не говорим за малки беседки, а за нови ски-писти.
- Те са вегетативна площ. Те не се запечатват от бетон, асфалт и нещо друго, а си остават зелена площ.

А лифтовете?
- Значи, за мен това е другото положително. Лифтът всъщност е екологосъобразен транспорт. Икономисваш и спестяваш всички тези газове, които ще избълват колите и рейсовете до горе.

Лифтът е екологичен транспорт и това се отчита във всеки план за управление.

Зависи от лифта – дали е предимно за туризъм или специално за ски, и зависи от степента. Вие виждате, че има натиск от една фирма за законови промени и същевременно сте склонна да подкрепите тези промени?
- Първо, не мога да твърдя, че промените са само в резултат от натиска на тази фирма. Те се вадят от контекста, може би защото обслужват тази фирма, защото тя е "черната овца" в случая. Но дали това е точно така? Предпочитам да анализирам нещата, да не гледам едностранчиво: това се прави заради тази фирма, значи е лошо. Ако пък се прави заради фирмата, дали непременно е лошо?

Публичната държавна земя не може да се продава, но иначе може да сменя предназначението й. Но аз доколкото разбирам тук не става дума точно за застрояване. Например категорична съм, че на Витоша не трябва да се увеличава легловата база. Макар че и от нея има какво да се иска – като качество, като топлинна ефективност. Начинът да се правят цивилизовано нещата са всеки проект да минава през всички задължителни законови процедури – като екооценки и едва след като се докаже, че няма да е в дисбаланс с природата, да се пуска.

Кога започва процедурата по актуализирането на плана?
- По закон от осмата година започва подготовката на това. Това става с обществен дебат. Но в крайна сметка промените, ако се правят такива, може въобще да не засегнат зонирането на парка, да се прецени, че то е окей. Тази година трябва да се започне – със задание за актуализирането, с обществени поръчки. В момента такава процедура тече за национален парк "Централен Балкан" например. Това е една от големите дейности, които предстоят за парк "Витоша".

Значи, в следващите две години ще стане ясно дали занапред могат на Витоша да се допуснат някакви нови зони за ски или не?
- След като се направи актуализацията, ще се види полученият план и ако той продължи в настоящия си вид, естествено, че там, където е забранено строителството и разширяването, то няма да се допуска.

Тоест, той би могъл да остане и в настоящия си вид?
- Да.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - sioux
01.03.2012 03:14
"Само че тук не говорим за малки беседки, а за нови ски-писти.
- Те са вегетативна площ. Те не се запечатват от бетон, асфалт и нещо друго, а си остават зелена площ."

Тази стъпвала ли е над Банско лятото, или дори на Витоша, след като от "Витоша ски" разбиха морените и изровиха "Лалето", за да положат кабелите за нощното осветление вътре!?...
цитирай
2. hikari - adorno
01.03.2012 03:20
според мен без да иска се издава, че е човек на Цеко:
"Те се вадят от контекста, може би защото обслужват тази фирма, защото тя е "черната овца" в случая. Но дали това е точно така? Предпочитам да анализирам нещата, да не гледам едностранчиво: това се прави заради тази фирма, значи е лошо. Ако пък се прави заради фирмата, дали непременно е лошо?"
цитирай
3. hikari - sioux
01.03.2012 03:21
"Фирма "Витоша ски" от няколко години настоява за разширяване на ски-курорта на Алеко. Натиск вероятно ще има и върху вас.
- Първо трябва да видя проекта."

Всеки, който поне грам го интересува Витоша е виждал този проект и може да го види и на сайта на "Витоша ски" АД. Къде е тръгнала тази да управлява парк, без хал хабер да си няма от ситуацията, инвестиционните намерения и всичко останало!?
цитирай
4. hikari - B 52
01.03.2012 03:23
Подариха Витоша на мутрите!
Ясно е че лапането продължава, те са ненаситни.

"Обществен" интерес няма. Честито на пИчелившите.
Цеко не случайно е от спонсорите на Пожарната команда...

Бетонирането продълвава. Нищо не се оставя на случая!
цитирай
5. hikari - oto
01.03.2012 03:25
Ей, тая са я избирали по името Й, за да пробутат всичките си проекти за писти , хотели, ски шанси и лифтове! Да пълнат гушки, без да ги интересува, че ще унищожат планината !
цитирай
6. hikari - sioux
01.03.2012 03:27
Има нещо, което не разбирам и никога няма да разбера. Нали, за да спечели въпросния конкурс, тази госпожа е представила на изпитващата комисия някаква визия, някакво собствено гледище за парка. И то не просто визия, а НАЙ-ДОБРАТА визия от всички възможни кандидати.

Е, добре, къде е тая визия? Къде ѝ е мнението, защото аз не го виждам. Как точно го е спечелила тоя конкурс? В цялото си интервю тя постоянно бяга от отговорите на важните въпроси и се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. Не била запозната, не знаела това, не знаела онова.

Как става тоя номер, някой ще ми обясни ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674022
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796