Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 11:08 - Защо до МОНТ ЕВЕРЕСТ няма и няма да има лифт или как дебелогъзовците партократи предадоха БЪЛГАРСКАТА ГОРА
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 455 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Окончателно: Ски писти ще се строят след търг, без промяна в предназначението на земите

Парламентът окончателно разреши изграждането на ски писти, лифтове и влекове без промяна в предназначението на земите.

В подкрепа на поправката в Закона за горите гласуваха 75 депутати от ГЕРБ и трима независими. Двама от управляващите и всички останали народни представители, присъстващи в залата, бяха против. Текстът мина с общо 109 гласували.

След множество протести и запитване от страна на Европейската комисия управляващите от ГЕРБ решиха да посмекчат първоначалния вариант. Затова сега в закона се предвижда правото на строеж за изграждането на писти, влекове и други спортни съоръжения да се учредява след търг, който ще се провежда съответно от държавата или общината в зависимост от това чия собственост са горските територии.

Въпреки крачката на управляващите опозицията за пореден път обяви измененията в закона за изцяло лобистки и в полза на няколко фирми. Според депутати извън мнозинството държавата ще загуби милиони от това, че няма да се заплаща за смяна на предназначението, като по изчисления на Павел Шопов от "Атака" това ще са 60-70 млн. лв., а на Юнал Тасим от ДПС – поне 250 млн. лв.

Опозицията възрази и срещу възможността изграждането да става чрез публично-частно партньорство, като според тях така ще може да се заобикаля и малкото ограничения в Закона за горите.

Юнал Тасим пък попита кой инвеститор ще се яви на търг за влек и лифт например извън концесионера, който има права върху пистата. Сега правим законопроект за конкретни личности, знаем им и имената, дори вече и ЕГН-етата им знаем. Само дето не сме им записали имената в закона, обяви Юнал Тасим. Той и всички останали изказали се от опозицията обявиха закона за чисто лобистки в ущърб на държавата.

Основният аргумент на управляващите беше, че поправките ще дадат възможност за развитие на ски спорта и по-лесното привличане на инвеститори, които иначе бягали заради високите такси за смяна на предназначение на земите. По думите им парите ще дойдат от плащаните в последствие данъци при развитие на ски спорта и туризма.

Искаме отново да видим децата да карат ски на Витоша, хората да ползват съоръженията. В момента на Витоша е пустош и всичко беше разграбено от фирми на предишни управляващи, заяви председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Председателят на земеделската комисия Десислава Танева пък репликира, че критиките, че законът е за определени фирми и хора, се оборват от вкарания окончателно текст за провеждането на търговете, до които щели да имат достъп всички инвеститори.

Мартин Димитров от "Синята коалиция" обаче смята, че въпреки това остава възможността министърът на земеделието, който основно ще провежда търговете, да решава кой какво да получава.

Проектът за измененията в Закона за горите предизвика дълги дискусии и протести, защото промените бяха предложени по искане на една фирма - собственикът на ски съоръженията над София "Витоша ски". Поправките "Витоша ски", наречени така от природозащитните организации, предвиждаха ски писти, лифтове, влекове, както и открити спортни, културни или религиозни обекти да се строят в горите без изваждането на терените от горския фонд, срещу отстъпено право на строеж. Европейската комисия също критикува готвените от ГЕРБ промени, което принуди мнозинството да вкара в последния вариант изискването ски писти и лифтове да се строят с търгове.
 



Гласувай:
1



1. анонимен - Вероятно бъдещите конфликти ще са ...
14.06.2012 15:56
Вероятно бъдещите конфликти ще са за вода,половината, от която сега се губи по водопреносната мрежа. Трябва да сме много внимателни с гората.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674504
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796