Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2012 14:26 - Преговорите по Закона за горите - все още без резултат
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 596 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 18.06.2012 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
Екоорганизациите и управляващите и днес не успяха да решат спора по Закона за горите. Това стана ясно след поредната среща на природозащитници и представители на ГЕРБ при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че все пак има сближаване на позициите по проектозакона.

На днешната среща екоорганизациите са предложили нов вариант за решение на спора. Спорът по закона е основно около текста, предвиждащ ски писти и лифтове да се строят без изключване на терени от държавния горски фонд, с отстъпено право на строеж. Той доби популярност като "поправката "Витоша ски", по името на фирмата, която персонално си поиска тази законова промяна. Поправката би спестила високите такси за изключване от горския фонд на инвеститорите, призна миналата седмица Найденов.

Новото предложение е да се допуска временно изключване на терени от горския фонд, заедно с отстъпеното право на строеж. В закона, който вече върнат от президента Росен Плевнелиев за ново обсъждане, бе записано, че правото на строеж ще се дава чрез търг за максимален срок от 30 години. Идеята на природозащитниците е такъв да е и максималният срок на временното изключване на терените от горския фонд, каза Тома Белев от сдружение "Зелени Балкани".

Целта е гората да не се продава при смяна на предназначението си, поясни Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа). По сега действащия закон, изключването на терени от горския фонд е окончателно и държавата ги продава. Според "Витоша ски" това правело невъзможни инвестициите, тъй като горите в природен парк "Витоша", където са лифтовете й, са публична държавна собственост, а тя не се продава. От екоорганизациите обаче посочват, че вариант за строителство на ски курорти в държавна гора има и сега - концесията.

Същевременно таксите за изключване от горския фонд трябва да бъдат намалени с промени в съответната наредба, заяви днес земеделският министър. По думите му, сегашните такси са твърде високи за инвеститорите, поради което в последните 8 години не са били изключвани терени от фонда.

От лагера на поддръжниците на облекченията за ски-строителство не посрещнаха добре идеята. Филип Цанов от сдружение "Природата за хората и регионите" коментира, че тази "частична приватизация" би била като покупката на апартамент, който след 30 години трябва да върнеш. Преговорите ще продължат тази седмица в земеделското министерство и в тях вече ще бъдат
включени и представители на сдружението на общините в България, каза Цанов.

На днешната среща премиерът Борисов е заявил, че законът няма да се приема без консенсус, защото не искал да бъде обвиняван в лобизъм. След срещата шефът на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева обяви, че депутатите на ГЕРБ подкрепят президентското вето върху закона и той ще бъде върнат за първо четене в комисия.
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - !
18.06.2012 14:51
Агенция “Фокус”
Президентът Росен Плевнелиев: Не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм, но бива да е в дефицит на информация
С налагането на ветото дадох шанс, както на едната, така и на другата страна вместо – да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод наложеното от него вето върху Закона за горите, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Посочил съм ясно, че аз съм „за” развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм. Но това не бива да става в дефицит на информация, коментира президентът. Той е сигурен, че следващите няколко седмици в Народното събрание ще се работи прозрачно по приемането на Закона.
„Познавам региона на Банско много добре; преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха”, коментира президентът.
Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за” ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.
Уважавам и подкрепям решението на Министерски съвет – със Закона за горите да вкара ред, но това стана в дефицит на информация за обществото, каза още Плевнелиев.
Екатерина ПАНОВА


цитирай
2. анонимен - !
18.06.2012 14:52
Агенция “Фокус”
Тома Белев: Постигнахме съгласие, че горите трябва да се запазят и да останат държавна собственост
На днешната среща за промените в Закона за горите постигнахме съгласие, че горите трябва да се запазят и да останат държавна собственост. Това каза за Агенция „Фокус” Това Белев от „Зелени Балкани”, който присъства на срещата. „Отново представихме логиката на нашите предложения от 12 януари, които да разрешат проблемите в този законопроект за горите, представихме и промените, които вече шест месеца предлагаме. Постигна се съгласие върху всичко”, обясни той.
„Г-н Борисов заяви, че парламентарната партия ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента и няма да започне отново гледането на законопроекта, докато не се постигне съгласие от всички заинтересовани страни”, каза Белев.
„На експертно ниво, постигнахме някакво съгласие и се разбрахме да продължим дискусиите – текстове по текстове в следващите няколко месеца. Важното е, че се постигна съгласие върху два основни принципа – ние запазваме площта на горите в България и работим за тяхното увеличаване и запазваме държавната собственост в горските територии и няма да допускаме действия, които да намаляват горските територии. Всички се обединихме, че горите трябва да се запазват и увеличават и че те трябва да останат държавна собственост”, посочи още той.
Зорница ПОЛЕГАНОВА


Диалогът за Закона за горите ще продължи във вторник, в Министерството на земеделието
Във вторник в Министерството на земеделието и храните ще продължи диалогът между протестиращите природозащитни организации и сдружението „Природата за хората и регионите”. Това съобщи за Агенция “Фокус” Филип Цанов от Сдружение „Природата за хората и регионите”. По думите на Цанов - срещата е започнала в присъствието на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието в Народното събрание, експерти от Изпълнителната агенция по горите и юристи.
цитирай
3. анонимен - !
18.06.2012 14:53
От страна на протестиращите природозащитници бяха Тома Белев, Александър Дунчев с техен адвокат. От страна на „Природата за хората и регионите” е бил Филип Цанов. От страна на правна асоциация е бил адвокат Иван Тодоров. По-късно към срещата се е присъединил и министър-председателят Бойко Борисов.
По думите на Филип Цанов - министър-председателят е направил много остро изказване срещу монополите. „Той каза, че не дава на никой да петни името му, че има отношения или - че защитава интересите на олигарсите в какъвто и да било сектор. Категорично каза – защо вие не казвате на обществеността, че единствено при нашето правителство горският фонд се е увеличил с десет процента, по данни на Евростат. Че имаме най-добре съхранена територия, че той е бил най-ангажиран с опазването на околна среда, местил е блатни кокичета, правил е прегради за птички по магистралите, трасета за животни. Заяви, че автомагистрала „Струма” в Кресненското дефиле, заради това, че ще има три тунела, за да се опази биоразнообразието, са й одобрени проекти от Брюксел за 1 милиард евро. Даде пример, че положението на Витоша е трагично, разрушени сгради, опоскани постройки, няма къде да изпиеш едно кафе. Че другите страни правят инвестиции, развиват този сектор от туризма, само ние не го правим, каза Филип Цанов.
По думите на Филип Цанов, премиерът е казал, че докато не се постигне консенсус между спорещите страни, от една страна Тома Белев и природозащитниците и от друга – Филип Цанов и „Природата за хората и регионите”, законът няма да се приеме от депутатите от ГЕРБ и иска пълен консенсус.
Според Филип Цанов - министър Мирослав Найденов е заявил, че държавата е категорична, че няма да допусне приватизация на горския фонд и на територии; точно това поискаха природозащитните организации – приватизация на горския фонд, на общинските и държавни гори, и промяна на предназначението на земята.
цитирай
4. анонимен - !
18.06.2012 14:54
После се съгласиха на някакъв междинен вариант, частично, за срок от 30 години, след което територията се връща на държавата”, каза Филип Цанов. Утре продължават консултациите.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673169
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796