Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 09:14 - Дянков: Няма пари за обсерваторията в Рожен
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 247 Коментари: 0 Гласове:
0



От държавния бюджет няма да има пари за обсерваторията в Рожен, съобщи финансовият министър Симеон Дянков при посещението си в Пловдив.

"Обсерваторията принадлежи към Българската академия на науките и тя си има бюджет", каза Дянков и добави, че задача на управлението на БАН е да реши на кого и как да даде пари, цитира го "Фокус".

"Това не е задача за мен като финансов министър или на правителството, така че да не очакват от Министерството на финансите допълнителни пари. Това е трета година, в която те излизат с този номер – нямаме пари, затваряме, но съм сигурен че няма да затворят. За пореден път показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат както по време на комунизма: дайте държавата да даде, иначе те са лошите”, категоричен бе Симеон Дянков.

Преди два дни и премиерът Бойко Борисов също заяви: "Всяка година ги слушам, че затварят. Затворена ли е? Не е. И защото не е затворила, затова не ме смущава".

Повод за коментара му стана поредният апел от ръководството на обсерваторията. Оттам уточниха, че бюджетът им се формира от разпределение на общия на БАН и сега е 692 хиляди лева. Необходимият минимум за нормалното функциониране на станцията е 960 хил. лева. Ако средства не бъдат отпуснати до края на годината, обсерваторията може да спре да работи и ще бъдат прекратени всякакви научни изследвания. Ако това стане, има риск обсерваторията да не бъде върната към ново функциониране, тъй като изключването на захранването ѝ може да доведе до проблеми с поддържането на постоянна температура.

Вчера директорът доц. Таню Бонев обяви, че има обнадеждаващи знаци от страна на правителството, тъй като получил уверение от страна на премиера, че проблемът с финансирането ще бъде решен. За целта той е бил поканен да участва в правителственото заседание в сряда. "В момента това ми изглежда като завой в правилната посока. Дано моят оптимизъм не е напразен”, коментира Бонев.
Днешното изказване на Дянков обаче го опроверга.

Междувременно вчера учените от обсерваторията обявиха, че сформират футболен отбор "Роженските мечки" и канят на благотворителен мач "Бистришките тигри", в който играе Бойко Борисов. Със спечелените пари те смятат да подпомогнат обсерваторията.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673643
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796