Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 15:08 - Пускат витошките лифтове до месец
Автор: hikari Категория: Забавление   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2012 16:19


Ще се провери техническото състояние на двата твърде стари лифта - симеоновския кабинков и драгалевския
Симеоновският и Драгалевският лифт ще бъдат пуснати до края на юли, най-късно началото на август. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която се срещна с представители на собственика "Витоша ски" ЕАД  и на Агенцията по горите, за да се намери решение на проблема с прочистването на просеките под лифтовите съоръжения, предаде БТА. 
image

По време на срещата е договорено държавното горско стопанство да извърши прочистването за сметка на "Витоша ски", допълни кметът. По думите й освен тази дейност, ще се извърши и проверка на лифтовите съоръжения от Държавния технически надзор.

Фандъкова посочи, че за да се стигне до решението не е правен компромис по други искания.

След като заради протестите на "Орлов мост" отпаднаха спорните текстове от Закона за горите, президентът на българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че лифтовете на Витоша и следващата зима няма да тръгнат.

На това Йорданка Фандъкова отговори, че "който е решил да притиска София и софиянци, не е постигнал много". Обявявайки днешната среща с "Витоша ски" тя подчерта вчера, че софиянци не могат да стават заложници на спорове за закони или на корпоративни интереси.
Днес тя уточни, че ако лифтовете работят, няма да се обръща към съда.
"За мен е важно софиянци да имат достъп до планината", допълни кметът.
По думите й инициираната в началото на тази година проверка по приватизационния договор е посочила, че заложените параметри в него се спазват.

Представителят на "Витоша ски" Петър Петров посочи, че е намерен необходимият компромис, тъй като желанието им да прочистят просеките под лифтовете, каквото е било предписанието на Държавния технически надзор в началото на миналия ски сезон, е било неосъществимо, тъй като е имало забрана за това от директора на природния парк "Витоша" тогава - Тома Белев. Петров посочи, че подмяната на съществуващите съоръжения може да се направи, но за това трябва да има законово уреден текст, тъй като сега се изисква ново учредяване на право на ползване.

Предложеният от неправителствените организации текст, който според тях ще позволи уреждането на проблема с подмяната на съоръженията, Петров сравни с опит за "скрита приватизация" и "узаконяване на трите влека, които са незаконни и са построени не преди десетки години, а съвсем скоро - без документи".

От природозащитните организации настояват да не се строят нови съоръжения, за които ще се налага смяна на предназначението на терена, а да се подменят действащите.

По думите на Красимир Каменов, заместник-председател на Агенцията по горите, между две и три седмици ще са необходими за прочистването - в зависимост от обема.
Според него не е имало никакви пречки да се осъществи срещата между "Витоша ски" и Агенцията по горите още преди Нова година, но това се случва днес.
„Законът от 2011 година е изключително рестриктивен, по отношение на изграждане, функциониране и поддържане на лифтови съоръжения и ски-писти. Затова беше нашата инициатива за промяна в закона, която в момента не се случи”, каза още Каменов, цитиран от "Фокус".
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674587
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796