Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 15:53 - в дома за сираци
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.05.2010 16:33


Разговаряме с баба Дейна за проявлението на вярата в Бога в ежедневното ни поведение. Баба Дейна при своите 84 години е винаги жизнена и изпълнена с грижи и идеи за своите питомци—абитуриенти от домове за сираци. Тя и затова се е върнала в България, за да може на дело да бъде полезна в реалният живот на тези млади хора.
Баба Дейна: С вярата в Иисус поемаме една голяма отговорност към Него, към себе си и към всички християни. Когато отивам в дом за сираци постоянно се срещам с деца, които не познават Библията. Кажа ли им, че съм християнка ме гледат с интерес или с насмешка, но не и с безразличие.
Ела Хикари: Истината е, че те изпитват—как ще се държиш, гневиш ли се лесно, клюкарстваш ли като всички останали?Подмазваш ли се, гониш ли задни интереси—изобщо—дали си с нещо по различна... Вярата в Бога задължава.
Баба Дейна: Животът ми, такъв какъвто е, е свидетелство за вярата ми. С всяка своя дума или постъпка показвам, че съм достойна или не, да бъда част от тялото Христово, както апостол Павел нарича обществото на Христовите последователи. С поведението си аз самата ставам свидетелство за проявлението на Божията воля пред невярващите, разколебаните, обърканите за стойността на вярата.
Ела Хикари: Именно спокойствието ти, милостивостта ти, добротата ти карат тези
озлобени и несигурни душици да се попитат—нима Христос наистина променя хората...
Баба Дейна: Като им разказвам за живота си, си казват—нима наистина Бог дава усещане за подкрепа и за сигурност?
Ела Хикари: Ежедневието ни е поток от конфликти и събития. Душевното ни състояние, както и отношението ни към хората се отразяват в интонацията на гласа ни, в спокойствието или неспокойствието на движенията. Ние не можем всъщност да се контролираме непрекъснато. Да се правим на спокойни, на доброжелателни, а вътрешно да не сме.
Баба Дейна: Не е ли така—бързо ще се издадем.
Ела Хикари: Вярата ни в Иисус неизменно променя нашето отношение към хората. Ставаме по`търпеливи, по`внимателни.
Баба Дейна: На това уча и децата, които идват при мен—да чуят какво иска Иисус. Да се държат с другите така, както искат те да се държат с тях.
Ела Хикари: Веднага се сещам за един пример, който дава Достоевски: видът на човек, тръгнал по улицата с разгневено лице, може дотолкова да потресе едно дете, че да посее в него семето на злото.
Баба Дейна: Ето защо, когато съм пред детските очи—нито за миг не забравям за своята отговорност! Ако аз съм този разгневен човек—може по принцип да съм добра и благородна—но в един миг на паднали задръжки ` ще предизвикам непредсказуеми последствия...
Като християнка имам предвид всичко това и отговорността ми ме прави по`будна но и по наранима.
Ела Хикари: Да, ако мярата е — Би ли одобрил Иисус това, което върша?
Баба Дейна: Може да е нещо наглед нищожно — като небрежно да събориш чантата на някое дете в градският транспорт от невнимание, но може и да бъде нещо несравнимо по`сериозно...като например, служител на Дома или деятел на Червеният кръст или Червеният полумесец да окраде помощите подарени на сираците. Сблъсъка с несправедливостта често предизвиква възпроизводството й в детската душа.
Ела Хикари: Мечтата на всеки християнин е да живее като човек, който се е разделил с греха и лошото в себе си. По‑точно като човек, който е бил с Иисус, разговарял е с Него на живо, чул е и е видял другата истина и чрез нея е възкръснал за доброто.
Баба Дейна: Като християни с поведението си ние повтаряме в известен смисъл пътят на Христос и Неговите ученици. Това дебело подчертавам, когато децата ме питат защо има в реалният живот толкова несправедливост, въпреки че са приели Бог...
Ела Хикари: Подложени са на постоянен натиск от страна на обществото да се приспособяват към света, в който живеят и да приемат всичко тъмно в него. Но нима ти и аз не търпим същият натиск?!
Баба Дейна: Естествено, но ти и аз се опитваме — обратното ` ние да влияем на
на света. Християнството не е пасивност а активна борба за реализацията на вярата в ежедневието.
Но се иска сила, за да бъде активност, а не просто отказ. Наскоро едно от децата ми разказа следната история — прибирали се в къщи с подпийнала компания. Някои от момчетата крещяли в нощта на булеварда и събудили стотици вероятно уморени и изнервени хора. Моето момче не можело да се държи като тях, не намирало нищо весело в поведението им. Дребна случка но животът е наниз от такива моменти. Никак не му е било лесно, когато трябвало да вземе решението си. Казал, че е забравил някакъв ангажимент и трябвало да се върне. Не посмял да говори с тях — знаел, че това нямало да ги трогне! Решил, че няма да го разберат. Може би си е помислил, че ще му се разсърдят, ще спрат да му бъдат приятели.... Знаел, че Бог му казва как трябва да постъпи но му било тежко. И все пак, въпреки че проявил малодушие се разделил с тях. На другият ден от общи приятели разбрал, че пияната компания се качила в такси и катастрофирала тежко на разклона. Ходил им на посещение в Исул, където двама от потърпевшите били с комоцио и пострадали вътрешни органи... Съжалявал, че не се опитал по действено да ги спре. Наистина било тежко, но грижата за другото била Божия.
Ела Хикари: Самият живот му е доказал верността на думите на св. Августин: Прави каквото трябва — да става каквото Бог реши.

Баба Дейна: Децата в домовете за сираци са заобиколени от много черногледство и са заслепени от отчаяние. В тежките моменти от живота си — какъвто несъмнено е напускането на Дома, с цялата липса на убежище в реалният живот терзанията им са източник на много мрачни заключения за този свят. А светът е такъв, какъвто го виждаме. Няколко пъти извеждам деца от домовете на преходи в планините. Когато са горе—светът изглежда красив, радостен и светъл—зелен, огрян от слънце, огласен от птичи песни. Казвам им, че светът, такъв какъвто е създаден от Бога, си е същият, но се открива на зрящите. Напомням им да не забравят това, когато слязат в големият град. Да носят спомена за Божият промисъл и съвършенство, колкото и да им е тежко в други часове. И колкото и да са озлобени — човешката душа така е устроена, че има сетивност за красотата на Божието творение. Интуитивно знае, че Божият свят е живото свидетелство за радостта, която произтича винаги от вярата.
Ела Хикари: Колкото и да е странно ` често се налага да преоткрием Бога, за да преоткрием света ` последен изход за изтерзаните души. Души, които възприемат мрачно дори природата с цялата й красота. Естеството е наистина различно във възприятията на различните хора. Светът е такъв, какъвто го вижда отделният човек.
Баба Дейна: Затова обичам да подарявам на децата твоето стихотворение “Езеро”.


Ела Хикари: Наистина ли?

Очите с които гледам Бог
са същите `
с които Бог гледа мен.
Душата ми е езеро.


Баба Дейна: Смисълът е да няма сълзи в детските очи.
Ела Хикари: Господи, благослови животните и децата!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674474
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796