Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2010 11:17 - Eврокомисията ще закриля ромите
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 413 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2010 11:19


GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: EК ще закриля ромите   След напреженията около румънските и българските роми във Франция Европейската комисия реши да се задейства. Как виждат проблема и какво точно ще предприемат в Брюксел?   Александър Андреев разговаря с Микеле Черконе, говорител на Европейската комисия.

Европейската комисия вече е предприела действия за интегрирането на етнически малцинства в страните членки на ЕС, а приоритет е социалното включване на ромите, което се нуждае от подкрепа на национално и местно равнище. Това уточнява говорителят на Европейската комисия Микеле Черконе. "Европейската комисия се обвързва със сериозната задача да подобри ситуацията на ромите. Трябва да се уверим, че европейските страни спазват антдискриминационното законодателство.", казва той.

Социалното включване като приоритет

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Микеле Черконе, говорител на ЕК

Според него тази цел може да се постигне само с общите усилия на всички страни членки, които трябва да се съсредоточат върху една основна цел, а именно - социалното включване на ромите. "Напр. ние вече работим с различни европейски програми и фондове, с помощта на които спонсорираме интеграционния процес - това са Европейския социален фонд, Европейските земеделски фондове, както и Европейския фонд за регионално развитие. Важно е обаче, страните да не разчитат само на фондовете и външното финансиране, а да бъдат по-ефективни в прилагането на интеграционната политика.", обяснява Микеле Черконе.

На въпроса дали съществува опасността на ромите вътре в ЕС да бъдат въведени някакви специални ограничения, напр. да им се отнеме правото на свободно придвижване Микеле Черконе отговаря: "Съгласно директивата на ЕС за свободно движение на граждани на страните членки всеки европейски гражданин с валиден документ за самоличност има право на тримесечен престой в страна членка на ЕС. След изтичане на този период престоят е разрешен за граждани, които изпълняват съответните условия на страната. В повечето случаи тези изисквания са еднакви за всички европейски страни.

Индивидуален подход

Всяка страна обаче има право да въведе известни ограничения. Решението за депортиране, което се смята за извънредно крайна мярка, се разглежда индвидуално за всеки отделен случай. Граждани могат да бъдат изгонени от страната, само ако застрашават обществения ред, общественото здраве и държавната сигурност. Страната членка разглежда всеки отделен случай, което автоматично означава, че цяла група хора не може да бъде изгонена само с едно такова решение. Те попадат под закрилата на ЕС. Ромите имат правото да настояват за оставане в страната до приключване на съответните съдебни процедури.", подчертава Микеле Черконе.

 

 

 

 

 

   



Гласувай:
2



1. hikari - На министър—председателя—пристрастно
09.08.2010 11:18
Министър—председателят
трябва да бъде много внимателен
какъв вид вяра вдъхва в душите,
да бъде честен и да не изисква
сляпо доверие.
Нота бене!
Изключително важно е
вярата да се съчетава с мъдрост.

В контекста на държавното управление
мъдростта означава правилно виждане
-да се виждат нещата, такива, каквито са,
и да се отчита преходността,
зависимото възникване и взаимозависимостта.

Когато вярата има нужда от подкрепа
тази подкрепа идва от мъдростта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673224
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796