Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 13:29 - Чудото на гласа
Автор: hikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 771 Коментари: 1 Гласове:
0



• Дай да чуя твоя глас, за да кажа кой си

• Всеки глас е уникален и е характерен за душата на човека

Гласът сочи не само за характера на човека, но изразява и неговия дух. Гласът е не само чуван, но и видим за онези, които могат да го видят. Отпечатъкът на гласа е по-жив, по-дълбок и има по-голям ефект от който и да е звук. Другите звуци могат да бъдат по-силни от гласа, но нито един звук не може да бъде по-жив. Знаейки това, древните индуси са казвали, че има три звука, които създават музиката: пеенето е първото изкуство, изпълнителското изкуство е второто, а танцът третото. Индусите са открили, че с помощта на тези три аспекта на музиката може да се достигне до духовно съвършенство по-бързо, отколкото с всички останали средства и че най-краткият път за достигане на духовни висоти е пеенето.

Лекарят може да уплаши пациента и да го направи по-болен, ако гласът му не е хармоничен; а друг лекар може със своя глас така да общува с пациента, че преди още да му донесат лекарството, той вече да се чувства по-добре. Гласът може да направи човека болен или да го възвиси.

Много малко хора в света знаят какви чудеса могат да бъдат произведени със силата на гласа. Съществуват три качества на гласа, които са свързани с характера на човека: земното качество на гласа дава надеждата, ободрява, съблазнява; водното качество опиянява, успокоява, изцелява, възвисява; качеството на огъня е изразително, действа раздразнително, възбуждащо, ужасяващо и в същото време пробужда. Много често предупреждението се дава с глас, имащ огненото качеството.

Най-забележителното е, че при изучаването на гласа можете да съдите за индивидуалната еволюция на човека, за нейната степен. Просто

гласът ще ви разкаже доколко човек е развит.

Безспорно характерът на човека е очевиден в неговия глас.
Всичко, което обогатява гласа, трябва да се развива с практиката; но в същото време трябва да се има предвид, че не бива да се жертва естественото качество на гласа.

Защото всеки трябва да знае, че неговият глас е уникален и е специфичен за неговата душа.

Що се отнася до пеенето, то съществуват определени неща, които трябва да бъдат съхранени в гласа. Колкото и да бъде развит гласът, колкото и да бъде велик и широк с помощта на практиката, човек винаги трябва да чувства отговорност за съхраняването на своя естествен глас при всички стадии на развитието.

Другото забележително нещо, което е свързано с гласа, е, че веднъж развит и разширен, той ще остане такъв с течение на годините. Нещо като депозит в банката. Може да сте забравили за него, но той е там.

Хазрат Инайят ХАН




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - Паметта на човека е безгранична
28.08.2012 13:30
В историята на човечеството са известни личности с удивителни качества на паметта, с изключителна трудоспособност и продуктивност в работата. Например Темистокъл е знаел имената на всичките 20 хил. жители на Атина. Александър Македонски и Цезар са познавали по лице и по име своите воини, които наброявали до 40 хил. души. За Наполеон се твърди, че е могъл едновременно да извършва по 7 работи. Съчиненията на Гьоте са напечатани в 130 тома. Но той е бил същевременно министър, грижел се за финансите, мините, занимавал се с естетика, анатомия, минералогия, физика, химия и биология.

Моцарт е нотирал музикални творби, след като ги чуел само един-два пъти. Английският виртуоз Рихтер, ученик на Лист, е свирел наизуст повече от 2000 музикални пиеси. Йозеф Медзофанти е разбирал 114 езика и диалекта, а 54 от тях владеел превъзходно. Проф. Карло Талавиани , член на 50 академии, на конгреса на езиковедите в Ню Йорк произнесъл реч на 50 езика, а докторската си диплома получил на 22 години, знаейки 15 езика.

Ким Унг Йонг от Сеул на 5-месечна възраст говорел и ходил с твърди крачки из стаята. След два месеца се научил да чете, да пише и да играе шах. На 2,5 години пишел стихове, а на 3-годишна възраст се учел с 13-годишни съученици. На 5 години знаел превъзходно китайски, немски и английски, решава задачи от висша математика.

Древноиндийският епос Махабхарата, състоящ се от повече от 100 000 двустишия се научавал наизуст и така се предавал от поколение на поколение. Известни са хора, които са знаели Корана и Библията наизуст.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673351
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796