Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 22:15 - Да вярват ли на правителството?
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
1



  GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Несигурността нараства Тревогата сред японците расте. Никой не е сигурен в качеството на храните по магазините. Много продукти от североизточна Япония не намират купувачи. Хората са разкъсвани между страха си и успокоенията на правителството.  

 

Несигурността сред японците расте. До края на деня Тихият океан ще бъде замърсен с 11 милиона литра слабо радиоактивна вода. Това означава, че и в морските организми и рибата ще се отложи радиоактивен цезий или йод. Това бе доказано вече в популярния сред японците рибен вид конаго:

И търговците усещат страховете

"Засега няма място за тревога относно конаго от района Ибараки, тъй като рибарите там сега изобщо не ловят риба. Но все пак нещата трябва много внимателно да се следят", казва правителственият говорител Едано, оповестявайки същевременно нови гранични стойности за заразяване при рибата и морските дарове. В радиус от 20 км около Фукушима е забранен уловът на риба.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Рибата остава по щандовете

Потребителите в Токио са разкъсвани между собствените си страхове и успокоенията от страна на правителството: "Тревожа се много, но пък властите твърдят, че всичко, което се продава по магазините, било сигурно", казва една клиентка в супермаркет.

Собствениците на рибни магазини усещат съвсем непосредствено съмненията на хората, много продукти от североизточна Япония изобщо не намират купувачи. Eдин продавач казва: "Зареждам все повече риба от Юга, това е неизбежно днес. Дано нещата се оправят по-скоро, защото хората наистина са разтревожени."

Има и една добра новина!

Фирмата-оператор на АЕЦ Фукушима успя да се справи с проблема с радиоактивната вода, която изтичаше в морето. През последните часове специалистите са успели да запушат дупката в бетонната стена на втори реакторен блок, така че оттук поне не тече повече отрова в морето. След неуспешните опити с бетон и смес от изкуствена смола, хартия и талаш, накрая те се спряха на смес на основата на така нареченото течно стъкло. Засега не е ясно къде другаде има пукнатини по реактора.

 

 

Автор: Н. Кинкел, С. Гяуров



Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673263
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796