Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 06:14 - ГЕРБ и "Атака" уредиха още привилегии за ловните босове
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
2



Бизнесмените няма да плащат такса за сеч и строеж в горите

Едрите бизнесмени, които са арендатори на ловни стопанства и рибарници, ще могат да секат и строят сгради, без да плащат такси за превръщането на гората в строителна площадка. Тази привилегия бе гласувана вчера от мнозинството в новия Закон за горите. "Атака" и ГЕРБ обаче не успяха да прокарат такъв бонус и за инвеститорите в ски лифтове, влекове, ветропаркове и фотоволтаици.

"Право на строеж върху горски територии без промяна на предназначението на терена може да се учредява за изграждане на сгради и съоръжения, свързани с опазването на гората и дивеча, независимо от тяхната собственост", се казва в приетия текст. Специално се уточнява, че облекчението важи за ловни стопанства, но не и за изграждането на хижи и палати за авджии. За сравнение обаче всеки земеделец в България, за да направи ферма, трябва да плати солени такси за смяната на статута на терена. Приходите от ловен туризъм обикновено се мерят в милиони левове.

На практика от привилегията ще могат да се възползват бизнесмени от ранга на Гриша Ганчев, Тодор Батков, Васил Златев, баща на нефтения магнат Валентин Златев. Полза ще имат и бивши бизнес партньори на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, които взеха със замяна 917 дка държавна гора в Етрополе и решиха да вдигнат там ловна хижа.

През пролетта на 2009 г. в последните си дни тройната коалиция отдаде ред държавни дивечовъдни станции на частници за "съвместно ползване" за 15 години напред. Идеята бе бизнесмените да покриват разходите за издръжка, а след това да делят печалбата от отстреляните животни с държавата. В стопанство "Чекерица" партньор на държавата е адвокат Тихомир Трендафилов, в "Кормисош" - Тодор Батков, в "Шерба" - "Фабрика Медикет" на Славян Теофилов, близък с депутата Емил Димитров, в "Паламара" - "Терра тур сервиз" на Валентин Златев, "Витиня" с "Геотехмин" на Цоло Вутов, наскоро обявен за най-богатия българин, "Граматиково" - с пловдивчанина Румен Анастасов и др.

На камък обаче удариха вчера опитите на депутати и от "Атака", и от ГЕРБ да уредят инвеститорите в ски съоръжения също да не плащат такса и да не се налага да променят статута на земята, когато изграждат писти и влекове. Преди 2 години червеният депутат Васил Калинов се опита да лансира тези екстри, но се отказа, притиснат от протести и критики на еколозите. Сега за предприемачите в планината най-всеотдайно се застъпи Николай Пехливанов от "Атака", а червени депутати го заклеймиха в нечист лобизъм. "Просеките под лифтовете са унищожена територия, завинаги загубена за гората и за дървесина и от екологична гледна точка", посочи Миглена Плугчиева (БСП). Аграрният зам.-министър Георги Костов също посочи, че ски съоръженията са врагове на гората. Странното е, че когато агроведомството внесе в МС този закон, именно то предлагаше тази възможност.

В крайна сметка предложението на Пехливанов бе отхвърлено. Преди това той декларира, че няма никакви връзки с бизнесмени и проекти за ски писти и лифтове. Според коалицията "За да остане природа" обаче Пехливанов е свързан с компанията "Грийн Лайф", която е инвеститор в Банско и Пампорово. Тя нееднократно е заявявала пред медиите, че липсата на нови ски съоръжения води до охлаждане на интереса на инвеститорите в апартаменти.

И Любен Татарски от ГЕРБ не успя да уреди общините да пълнят бюджетите си, като прибират таксите от изключването на общински гори. Сега решенията за изключване на терени се взимат от общинските съвети, а таксите за промяна на статута на гората отиват в държавния бюджет. "Държавата е призвана да опазва горите и затова събира тези средства", обясни зам.-министър Георги Костов. Той посочи още, че ако частник иска да строи върху своя нива, също сменя статута на земята и плаща таксата в държавната хазна.

Драгомир Николов





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674294
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796