Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 06:09 - Парламентът окончателно махна спорна поправка от закона за горите
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 715 Коментари: 0 Гласове:
2



image Ски-пистите и съоръженията в горите ще се допускат само с изключване на терените от горския фонд. Това реши днес парламентът при второто четене на новия Закон за горите, удовлетворявайки напълно исканията на природозащитните организации по този въпрос. Въпреки постигнатия в дълги обществени дискусии консенсус между депутатите и екоактивистите по въпроса, тази седмица по предложение на Николай Пехливанов от Атака гласува за ски-курортите земята да не се изключва от горския фонд. Днес обаче спорният чл. 54 беше прегласуван и "подаръкът" към ски-инвеститорите (според екоорганизациите) отпадна. "Припомням ви, че поправката всъщност е на вносителя - земеделското министерство. Подкрепих я, защото я намирам за логична - защо за електрическите стълбове не се променя предназначението на земята, а за стъпките на лифтовете да се променя?", коментира  Пехливанов.

Според становище на екокоалицията "За да остане природа" обаче такава една поправка би спестила милиони левове разходи на ски-курортите по изключване на земя от горския фонд, при това терените биха останали гора само на хартия. Те обвиниха Пехливанов в конфликт на интереси, тъй като фирмата му "Грийнлайф", в чието управление е участвал преди влизането си в парламента, се занимава с продажби на имоти в Банско и Пампорово. Пехливанов нееднократно е заявявал, че липсата на нови ски-съоръжения охлажда интереса на купувачите на апартаменти в курортите, посочиха природозащитниците. "Нямам конфликт на интереси - не съм представител нито на "Юлен", нито на "Бороспорт" или някой друг, за да ме обвиняват в такива неща", коментира депутатът. По думите му, изключването на земя от горския фонд за малките ски-влекове например би направило процедурата за тях твърде тромава и бавна.

Председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) пък заяви, че с днешното прегласуване всички спорове между управляващите и неправителствените организации по закона са отпаднали.

В следващите дни обаче предстои окончателното гласуване на други два спорни текста: за строителството в гори, придобити чрез замяна (параграф 3 от заключителните разпоредби на закона) и за възможността да се продават терените под неузаконени сгради и съоръжения в природните паркове (параграф 7). След дълги спорове със зелените организации, парламентарната комисия по земеделие реши, че в никой горски терен, придобит чрез заменка, няма да може да се строи. Първоначално вносителят - министерство на земеделието, предложи това правило да важи само за горите в защитените територии, екомрежата "Натура 2000" и 2-киометровата зона на Черноморското крайбрежие. Впоследствие обаче се оказа, че така ще могат да се преобразуват около 30 % от придобитите със заменки 33 000 дка гори, а това, подчертаха екоорганизациите, би било в разрез с предизборното обещание на ГЕРБ да спре порочната практика на замените и да защити от строителство вече заменените гори. Земеделското министерство оттегли и текста, даващ възможност собствениците на строежи в защитените територии - като националните и природни паркове, да купят земята под тях. Според ведомството така би се решил проблемът с незаконните постройки върху публична държавна земя в парковете, каквито са например повечето ски-съоръжения на Витоша, притежавани от "Витоша ски". Според екоорганизациите обаче това би било реверанс към фирмите като "Витоша ски", свързана с президента на федерацията по ски и акционер в Първа инвеситционна банка Цеко Минев.

От Милен Енчев


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674400
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796