Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 06:00 - ЕП изпраща мисия в България заради сигнали за нарушения в екозаконодателството
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0



Комисията по петиции на Европейския парламент ще изпрати мисия в България заради сигнали за нарушения на екологичното законодателство, съобщи агенция "Фокус". Повод за проверките са четири петиции, внесени от инициативни комитети от български граждани, свързани с нарушения в нормите и регулациите на ЕС в областта на опазването на околната среда и прилагането на програмата НАТУРА 2000. Агенцията цитира Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

На заседанието на комисията са били разгледани четири петиции, внесени от инициативни комитети на български граждани, свързани с нарушения в нормите и регулациите на ЕС.
Основен акцент е била петицията, свързана с изграждането на  спортно-туристически център в района на връх Перелик, област Смолян. Тя е инициирана от над 13 600 български граждани. Според инициаторите на подписка срещу строежа липсва оценка на въздействието върху околната среда и обществено допитване, изисквани от директиви 2001/42 ЕО за оценка на ефекта върху околната среда, породени от определени проекти и програми и 92/43 относно запазването на натуралните хабитати и дивата фауна и флора.

Според ЕК обаче съгласно материалите предоставени от българските власти, няма доказателства за нарушения на нормите и директивите на ЕС за опазване на околната среда.
Всички членове на Комисията по петиции на ЕП са единодушни, че България има сериозен проблем с прилагането на директивите на ЕС за опазване на околната среда и прилагането на програмата НАТУРА 2000. Предвид многобройните жалби от български граждани Комисията по петиции с единодушие прие да се предприеме мисия в България за установяване на фактите по сигнализираните нарушения, твърдят представители на българската делегация.

 ЕК по всяка вероятност ще поиска допълнителна информация и проверка от страна на българските власти по представените факти.

И четирите петиции от България остават отворени за допълнително разглеждане от страна на Комисията по петиции, като копие от тази на инициативния комитет от жители на община Челопеч срещу разрешителното за увеличаване на добива на злато с помощта на цианидна технология за обработка е изпратено за допълнително мнение от Комисията по околна среда на ЕП.


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674504
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796