Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 02:04 - Вузовете пускат патрулки за охрана в Студентски град
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 749 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вузовете пускат собствени патрулки за охрана около общежитията, а влизането в сградите между 22 и 6 часа да бъде напълно забранено. Това предлага ректорът на Техническия университет Марин Христов пред Съвета на ректорите.
Стотици студенти хулигани всяка година изхвърчат от общежитията в Студентски град заради рушене на стаите, пиянство и неспазване на вътрешния ред. 120 са били изключени само за 2011-а от големите столични вузове, показа проверка на ,,Монитор”. От общежитията на Алма матер заради по-затегнатия контрол или по-буйните студенти се гонят най-много бъдещи висшисти – около 84 на година. ,,Всеки месец изключваме средно по 6-7 студенти заради неспазване на правилата на вътрешния ред”, отчете  Иван Илчев, ректор на Софийския университет. Сред най-честите провинения на студентите били системното неплащане на наемите и на месечните сметки, както и организирането на  шумните и пиянски сбирки. Неспазването на  добра хигиена и рушенето на мебелите в стаите са другите оплаквания на ректорите на вузовете, които имат база в Студентски град.  ,,Чупят прозорци, откачат брави и ако ги хванем, първо ги приканваме да заплатят щетите”, каза от своя страна и Марин Христов, ректор на Техническия университет в София. При нарушаване на материалната база таксуваме щетите от депозитите, които плащат някои студенти при постъпване в блоковете в началото на учебната година, обясни проф. Илчев. Около 63 студенти средно на година горят и от общежитията на Техническия университет, като от тях 24 са изключени. ,,Освен отстраняването обаче ние прилагаме и други наказателни мерки”, каза ректорът на висшето училище Марин Христов. Той обясни, че студентите пиячи, които често си спретвали шумни сбирки, били премествани от ремонтираните блокове ,, Настаняваме ги в старите сгради с много по-лоша материална база”, отбеляза ректорът. Той поясни, че прилага такова наказание на хулиганите и за да разбие шумните приятелски групички в блоковете, като ги раздели в различни общежития. Драстично по-малко са изключените обитатели на общежитията, стопанисвани от УНСС, Лесотехническия университет, където на година си отивали около 5-6 студенти. Да се въведе пълна забрана на влизането в общежитията между 22 и 6 часа, монтиране на камери  на всички етажи и наемане на по-респектираща охрана. Такива промени в правилника на вътрешния ред ще обсъждат ректорите на висшите училища, съобщи Марин Христов. Според него общежитията трябва да се пазят от млади и здрави момчета, от които студентите да имат респект. Затова е добре да се помисли и за наемане на нови гардове. Освен това всеки ВУЗ трябва да си има патрулка, която да обикаля блоковете и да следи за спазването на реда, предлага още ректорът. ,,Общежитията на Технически университет вече имат такива патрулки”, добави той. ,,Не знам как ще се въведе вечерен час на пълнолетни хора”, коментира от своя страна Стати Статев, ректор на УНСС. ,,Идеята звучи добре, но на практика е трудно приложима”, добави още той. Според него контролът в общежитията трябва да се засили, като се усъвършенства системата за алармиране при организиране на шумни купони.

Гости влизат за ден, обикалят блока седмица
Гостите, които водят обитателите на студентските общежития, обикалят стаите из целите блокове. Записват се в една стая, после спят в друга, на третия ден в трета, обясни Марин Христов, ректор на ТУ. Той поясни, че това също е нарушение на правилника за вътрешния ред, защото гостите се записват към определена стая и не може да спят в различна.
Таксата гост често създава пълен хаос в общежитията. Нощувката на гадже, роднини или приятел в блоковете в Студентския струва 15 лв. на вечер, като се таксува на името на домакина – обитател на стаята. ,,Когато обаче гостът обикаля стаите, стават проблеми с начисляването на таксата”, обясни Марин Христов.

Ректорът на Медицинския университет-София Ваньо Митев: Кръчма културата ражда агресията
Убийството в Студентския град е резултат от дълбоки обществени проблеми, породени не от лошо управление на общежитията, а от нисък морал и чалга културата. Това коментира Ваньо Митев, новоизбраният председател на Съвета на ректорите. Според него общежитията трябва да се управляват от университетите, а не от държавата.
,, Не в това обаче е същината на проблема. Такива прояви на агресия между млади хора се случват навсякъде, не само в Студентския град” заяви ректорът на Медицинския университет. Според него за случилото се не трябва да се търси вината в управлението на държавата или на ректорите, а във възпитанието, морала и нивото на цяло едно поколение. ,,Каквито и мерки да се въведат, няма гаранция, че няма да бъдат нарушени”, отсече Ваньо Митев.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - Перник спира прокоба с молебен за Марио и Мирослава
13.03.2012 02:08
Над 500 души от Перник се събраха на молебен вчера, за да се помолят за двамата убити младежи Марио Данчев и Мирослава Николова, както и за всички трагично загинали деца в града. Религиозният ритуал беше отслужен пред черквата „Св. Иван Рилски” в миньорския град от Знеполския епископ Йоан.
„Оставете ни с мъката ни”, бе единственото нещо, което каза вчера бащата на промушения смъртоносно в Студентски град Марио – Борислав. Той бе заедно със съпругата си Росица и брата близнак на убитото момче - Мартин. Семейството стоеше със свещи в ръце и безмълвно приемаше съболезнованията на всички перничани, дошли на молебена.
„Когато си пуснеш телевизора или компютъра, на първо място излизат трагичните случаи, случаите, в които брат убива брат си. Предизвикателството на нашия век е размиването на ценностната система. Сега думата грях предизвиква насмешка. Сред младите обаче има проституция, алкохолизъм и наркомания. Това е демонстрация на всичко, що е грях”, заяви пред събралите се хора епископ Йоан.
Близки на зверски убитата Мирослава също присъстваха на религиозния ритуал. Те бяха организирали и подписка за промени в Наказателния кодекс, с които предумишленото убийство да се наказва с доживотен затвор без право на замяна.
„Градът ни отново е в траур! Бият тревожни камбани! Душите ни са в черно!
За пореден път заставаме край гробове, изкопани за нашите деца”, бе един от призивите, с които учители от миньорския град приканваха всички техни съграждани да присъстват на молебена.
В ритуала се включиха и стотици ученици, които бяха докарани със специални автобуси. Всички те запалиха свещ и се помолиха да спрат убийствата на техни връстници. Сред присъстващите бяха и танцьорите от „Граовска младост”, където Марио бил солист.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674539
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796