Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 08:16 - Симеон Арангелов от парк "Витоша": Лифтовете на Витоша са изключително опасни за ползване
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.07.2012 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Симеон Арангелов
 

Симеон Арангелов е експерт по "Фауна" към природен парк "Витоша". Освен че с планината до София е свързана основно неговата работа, явно тя е и негово призвание. За последното няма нужда от CV, за това говори достатъчно фактът, че Арангелов се бори с огнената стихия в резерват "Бистришко бранище" и не пропусна нито ден от спасителната акция.
Обърнахме се към него за коментар по актуалните теми свързани, разбира се, с Витоша.

Днес се взе решение "Витоша ски" да пусне лифтовете на Драгалевци и Симеоново от началото на август най-късно. Какво е състоянието на съоръженията и безопасни ли са за ползване от гражданите, според вас?

– Ние настояваме старите лифтове да бъдат подновени с нови, сигурни и хубави лифтове. В момента те са изключително опасни и ако "Витоша ски" продължава да отказва да ги ремонтира, трябва да се прекрати договора с тях и да се намери друг, който да стопанисва тези съоръжения.

Изрично подчертавам, че "Витоша ски" трябва да подмени лифтовете в същия размер, в който са в момента, без да разширява строителството, тъй като те спекулират в момента, че парк "Витоша" и въобще държавните институции не им позволяват да подновят съоръженията. Това не е така - разрешено е да се подновят, не е разрешено да се разширят.

Вие бихте ли се качили на лифтовете в сегашното им състояние?

– Не знам дали бих се качил отново на тези съоръжения. Със сигурнoст избягвам да го правя и не бих качил семейството си.

Какво е сега състоянието на "Бистиршко бранище" след пожара, според вашите сведения?

– Положението е овладяно, всичко е изгасено. В момента резервата се охранява, следи се да не пламне отново.

Вече е достигнато до мястото, откъдето е тръгнал огъня. Установена ли е причина, има ли версии?

– Тепърва ще се изяснява пъропричината. Много пъти съм бил в този район и мястото, където е възникнал, е изключително недостъпно. Влизането в този район е трудно. Несериозно е твърдението, че турист е проникнал и си е запалил огън. Предполагам, че до няколко седмици пожарникарите ще имат официална версия как е възникнал пожарът.

Кои са най-спешните мерки сега, за да се възстанови засегнатия район?

Най-важното е да се остави природата да се възстановява по естесвен път. Нека не забравяме, че това е резерват. Единсвеното, което може да се направи и се налага е да се "запушат" началата на тези просеки и пътеки, които бяха направени с цел потушаване. В момента резерватът е "с отворени врати" за туристи, АТВ-та, мотори, не само за бракониери, а всички те са намеса в естествените природни процеси.

Как може да им се препречи достъп най-ефективно без да се засегне резервата?

С насипи или с препречване на много големи дънери. Това е единственото. Не е редно нито да се изнася дървесина, нито да се залесява, а да се правят още просеки е абсурд – всичко това ще наруши функцията на резервата. Там текат естествени процеси и единсвено при крайни обстоятелства, какъвто беше пожарът, може да има човешко вмешателство.

Превенцията е много важно нещо и постоянната охрана не само за този резерват, а за цяла Витоша е начинът това да се случи. Тук нямаме рейнджъри на терен, защото сме природен парк, само в националните паркове има действащи такива. Те трябва да следят за спазване на плана за управление, който регламентира какво може и какво не. В момента се разчита само на горските, които са 3-4 за целия този огромен район. Дирекцията на народните паркове е към Изпълнителна агенция по горите и това решение за охрана трябва да дойде оттам.

Колко, според вас, трябва да са рейнджърите, за да е ситуацията под контрол?

– Около 40 души като се има предвид, че патрулите са по двама души. Така те биха покрили територията на парк Витоша. Конкретно за резерватите, охраната се назначава отново от МОСВ. Министерството има предвидени средства за този тип охрана. Лошото в случая беше, че заплатите бяха минимални (290 лв.) и няма желаещи за тези постове заради ниската заплата.

Какви изводи може да се извлекат след този конкретен пожар?

В България има и други подобни резервати, имаме над 5% гори без никакъв достъп. Разумно ще е да се помисли как да се подобри техниката оттук насетне, за да имаме готовност за по-добро реагиране в подобни случаи. Не винаги просеките са най-доброто решение, те нарушават ландшафта на резерватите. Най-добрият начин за потушаването на недостъпни територии от подобен тип са хеликоптерите и самолетите с голяма вместимост за вода (съществуват такива с 20-40 тона вместимост).

А какво е официалното решение за действие сега в резервата?

– Резерватите се управляват от МОСВ и те съответно трябва да вземат решение как да се процедира с просеките и пострадалия резерват оттук насетне. Това предстои. Аз очаквам тяхното решение и действия да припокрият моето мнение, защото в крайна сметка това ще е в синхрон с функциите на резерватите.

Има ли сериозни нанесени щети на растенията и животните в района?

– Там биоразнообразието беше невероятно богато. Имаше много животни и те имаха добра популация, защото нямаше достъп на хора. Голяма част от мечките на парка бяха концентрирани именно там, имаше и сърни, и диви прасета.

Какво се случи с тези видове при пожара?

– По-едрите животни извършват по-големи придвижвания при бедствия. Особено мечките, които имат нюх - те са усетили, че се случва нещо сериозно и са се спасили най-вероятно. Има обаче много по-дребни животни, които не могат да осъществяват сериозна миграция и няма как да избегнат подобен пожар. Повечето видове насекоми са така. В природата обаче се случват горски пожари и това е нещо нормалнo. Природата има своите механизми за справяне.

Нещо може ли да се направи, за да се върнат сега едрите животни към своя "дом"?

– Ако се възстанови спокойствието в резервата, мечките ще се върнат сами. Естесвените процеси са най-добрият гарант за тях. Трябва да има, разбира се, и свръзки между местообитанията на мечките, което значи да не се пресече пътят им от по-големи пътища.

От Босилена Мелтева



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674305
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796