Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 14:35 - ВАС спря строителството на Иракли окончателно
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 

 

След шест години граждански протести и съдебни дела, в понеделник Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря проекта за строителство в Иракли на "Суис пропъртис". Решението му не подлежи на обжалване.

С него ВАС на практика потвърди становището на Бургаския административен съд от септември 2011 г., което обяви за незаконно издаденото на фирмата разрешение за строеж в защитената местност.

Редица протести и силен обществен отпор - прецедент до тогава у нас, предизвика през 2006 г. именно проектът за застрояване на местността Иракли. След намесата на екоорганизации Министерството на околната среда и водите наложи със заповед забрана на строителството в защитената територия. По-късно регионалната екоинспекция в Бургас също издаде заповед за спиране на строителство в местността заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж. Заради застрояването на Иракли Европейската комисия води наказателна процедура срещу страната ни.

"Преди шест години бяхме едни шест човека, които застанахме пред багерите на Иракли. След това движението ни се разрасна малко по малко и накрая се стигна до стотици хиляди граждани, които дадоха своя подпис срещу строителството в землището на с. Емона (Иракли). Тази гражданска енергия помогна впоследствие за обединяването на над 30 неправителствени организации и граждански групи в коалицията "За да остане природа в България", както и за успеха на цялата кампания "Натура 2000" да влезне в пълните си граници", коментира пред в. "Дневник" Янина Танева от гражданска инициатива "Да спасим Иракли", като определи решението на ВАС като "една много хубава победа".

"Консолидирането на младите хора около опазването на дивия плаж беше един от първите актове на несъгласие с олигархична система, "произвеждаща" незаконност и градяща се на апатията", се казва в официалната пресинформация на сдружението, което алармира за друг съмнителен строеж в местността "светкавично стигнал до крайна фаза от пролетта досега - започна вляво от пътя към плажа, отново в местността Кладери". В момента експерти сравняват с доклада за оценката за съвместимост с построеното, след което гражданска група "Да спасим Иракли" се ангажира да предприеме необходимите действия, ако бъдат открити нарушения.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673786
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796