Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 20:07 - Евродепутатът от Комисията по бюджети на ЕП Ласло Шуриян: Голяма част от икономиката се свежда до психология
Автор: hikari Категория: Бизнес   
Прочетен: 359 Коментари: 0 Гласове:
0



Ласло Шуриян взе участие в кръглата маса в София „Фискалната дисциплина – гаранция за икономическата стабилност на Европа“ в качеството си на докладчик по бюджет 2010 и член на Комисията по бюджети в Европейския парламент. Шуриян е представител на ЕНП. Той е бивш социален министър на Унгария.

Г-н Шуриян, Фискалният борд ще реши ли проблемите, възникнали при кризата в България, като не забравяме, че голяма част от тях са специфични?

Сама по себе си фискалната дисциплина не решава никакви проблеми. Но липсата на фискална дисциплина води до проблеми. Но много голяма част от икономиката се свежда до психология. Един нисък дълг, един балансиран бюджет със сигурност правят нещата да изглеждат наред. Следователно така се увеличават инвестициите, падат лихвите и това от своя страна стимулира цялата икономиката.

Неведнъж на форума за фискалната дисциплина се спомена за ниските заплати в Източна Европа. В България доходите са в пъти по-ниски от развитите европейски страни. Трябва ли да се помисли за ръста им? Или за ръста на минималната работна заплата, каквито идеи има?

Минималната заплата е друг въпрос. Нека обаче кажа няколко думи за заплатите като цяло. Всяко увеличение на заплатите трябва да се основава на производителност. Така че тук не става въпрос за добри намерения. Ако няма източник на средства, за да бъдат увеличени заплатите, тогава инфлацията ще излети до небето. Връщам се на минималната заплата. Има ситуации, при които увеличението на минималната заплата би било много полезно, такава ситуация е например голям дял на сивата икономика. За мен дефиницията на сива икономика е точно това – много хора се осигуряват легално, като декларират минимална заплата, а имат много източници на доходи, които не се декларират.

В този смисъл увеличаването на минималната заплата води до избелване на сивата икономика. И в тази ситуация приходите, генерирани от изсветляването на сивата икономика, ще надвишават съществено разходите, необходими за увеличението на минималната заплата.

Г-н Шуриян, въпреки, европейското си членство, лихвите по кредитите в България са сериозно по-високи, отколкото в повечето евространи – стига се до двуцифрени числа. Защо държим твърде високи лихвени нива?

Нямам достатъчно информация, за да преценя каква е реалната ситуация в България. Защото зад равнището на лихвите има няколко фактора, но в най-общ план равнищата на лихвите са един много полезен инструмент да се подпомогне икономиката. Ниските лихви водят до увеличаване на брутния вътрешен продукт. Но това е при условие, че тези евтини пари се използват разумно.

Високите лихви се справят от друга страна с проблема с инфлацията. Така, че има ситуации, в които високите лихви са едно разумно решение. Защото инфлацията е отрова.



Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673643
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796