Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 20:12 - Надежда Нейнски: Кой харчи повече, отколкото има в джоба си Ако една страна се провали, това не е краят на Еврозоната, смятат експерти
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 803 Коментари: 2 Гласове:
1



Налагането на строга финансова дисциплина за всички европейски страни е абсолютно наложително сега, когато има недостиг на пари, обединиха се участниците в организирана от СДС кръгла маса “Фискалната дисциплина – гаранция за икономическата стабилност на Европа“. Идеята за фискален борд, лансирана от синята партия, намери добър прием от страна на пристигналите за форума представители на Бюджетната комисия към ЕП, посланици, икономисти, финансисти.Те благодариха за поканата на основния организатор на форума евродепутатът Надежда Нейнски.

Повече от 50 години след създаването си и четири години след последното си разширяване ЕС се изправи пред най-голямото си изпитание – съхраняване на общностния дух и на икономическата стабилност – две от най-значимите цели, в името на които ЕС беше създаден, заяви Нейнски. Икономическата криза изправи страните от общността пред редица тежки въпроси: кой харчи повече, отколкото има в джоба си, и длъжен ли е друг да му плаща сметките, обобщи проблемите евродепутатът.

И зададе въпрос – какво да направи ЕС оттук нататък, за да дисциплинира националните правителства и особено популистките сред тях, да не харчат прекомерно? Нейнски застана плътно зад идеята на партията си за спешното налагане на фискален борд.Еврозоната не е панацея, но дава по-голяма възможност и маневреност за справяне с кризата, отбеляза предимствата Нейнски.

Защо се намираме в Централна Европа, попита риторично докладчикът по бюджет 2010 от Бюджетната комисия Ласло Шуриян. И веднага отговори: ”Това е мястото, където западните цени се срещат с източните заплати“.

Това не се анализира в дълбочина, отбеляза той. Той се върна назад, когато преди 20-30 години като преподавател е получавал заплата от 200 долара, които са му стигали да издържа 3 деца, да има вила и кола и да пътува в Западна Европа.

Държавата тогава ни даваше пари и не си ги взимаше с данъци, припомни Шуриян. Внезапно обаче дойдоха политическите промени, държавата изчезна, и дойде недостигът на пари, отбеляза той. Държавните приходи идват от данъците върху бедни граждани, а това създава натиск.Той препоръча повече производство и повече работни места, за да се справим с новите правила.

Като посетих една търговски галерия, видях, че сте достигнали западните цени, надявам се да достигнете и западните заплати, заяви от своя страна координаторът на ЕНП в Бюджетната комисия на Европарламента Салвадор Гарига. Той призова за строг контрол на бюджетния дефицит и стабилизиране на еврото чрез добро икономическо управление.

Идея на холандския посланик предизвика всеобщо внимание и адмирации. Нека ви споделя нещо от нашия опит, каза той. И обясни , че се позовава на мерки, изработено от независим мозъчен тръст. Партиите в Холандия са били задължени да не изработват програми, които да не отговорят на свитите финансови възможности на страната. Знаеше се, че трябва да се намали дефицитът, че разходите са свити с 25 млн. евро и всяка партия трябваше да съобрази това в програмата си. Така стана невъзможно да се правят популистки обещания от такива правителства, обобщи холандецът.

Фискалната дисциплина е необходима както на ниво Европейски съюз, така и на ниво страни-членки, заяви председателят на Бюджетната комисия на Европейския парламент Ален Ламасур.
Той съжали, че в европейските договори са записани цял набор от санкции за страните, които не спазват правилата за фискална дисциплина. По думите му страните-членки са „започнали да излизат извън релси“, но някои от тях като Франция и Германия са прекалено големи и силни, за да бъдат наказани. „Необходима ни е фискална дисциплина, защото, когато използваме една и съща валута, добрите ученици не трябва да бъдат наказвани за грешките на лошите. Това, обаче се случи преди няколко месеца“, заяви евродепутатът. „България не е член на Еврозоната, но с валутния борд, който е фиксирал курса на българския лев към еврото, вие също трябва да следвате тези решения“, предупреди Ламасур. Според него националната дисциплина трябва да бъде в пълно съзвучие с европейската. Ламасур се застъпи за координацията на националните бюджети, като водеща роля е на европейския бюджет.

Шефът на Бюджетната комисия на Европарламента не скри, че европейският бюджет е в криза. Трябват ни нови ресурси, призна Ламасур. Никоя страна не може да усвои еврофондовете за 1 година със 100%, но „има разлика между 90% и 10% усвояемост“. България е сред страните, които са по-близо до втората стойност, каза Ламасур.

Да не забравямеё че ЕС е доброволна общност и критериите трябва да се уеднаквят, отбеляза бившият финансов министър Муравей Радев. Той предложи системата за контрол и намеса да се автоматизират. Той допусна и замразяване на членството на държави, които не спазват финансовата дисциплина.

Не бива да се смята, че ако една държава се е провалила, това е краят на Еврозоната, заяви шефът на Бюджетната комисия на ЕП Ален Ламасур. Той реагира остро на подобни твърдения. Ако една държава-членка отиде към фалит, това не значи, че еврото ще се срине, добави Ламасур.



Тагове:   европеистика,


Гласувай:
1



1. анонимен - Надявам се да няма нарушения на ф...
22.02.2011 20:32
Надявам се да няма нарушения на финансовата дисциплина и такива от финансов характер.това което зависи от мен ще бъде спазено.Все пак има филтри ,които работят.
цитирай
2. анонимен - http://afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=33
22.02.2011 20:56
Прочетете за монетаризма и идеите на Милтън Фридман.. И Чикагската школа.. Нисък данък = факт. Бюджетен борд = факт. Следващи стъпки = разрешаване и легализацията на проституцията и наркотиците= също Милтън Фридман е искал и закриване на училищата.. Държавата според тях не трябва да харчи за образование.. Негова е фразата че безплатни обеди няма..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673273
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796