Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 11:57 - Евангелието на мира
Автор: hikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 1899 Коментари: 2 Гласове:
1



“Ние вярваме, че Човеците са Братя, че природата ни е Майка, и че Бог ни е Баща”

Евангелието на Мира от есеите на аремейски език се съхранява в секретните архиви на Ватикана, а неговият превод на старославянски език се намира в Кралската библиотека на Хабсбургите. Арамейските текстове датират от началото на третото столетие след рождението на Христа. Целите и принципите на есеите, адаптирани към нашето време, са актуални и днес и не се нуждаят от коментар.

  • Ние считаме, че всяко човешко същество усъвършенства себе си чрез разумно използване на най-добрите налични методи за изцеление и развитие.
  • Ние смятаме, че качествата на индивидите определят качеството на обществото и ефиктивността на обществените институции.
  • Ние считаме, че основният дълг на всеки човек към себе си, към обществото и към бъдещето на човечеството е да се самоусъвършенства като основна задача в живота си.
  • Ние смятаме, че всяко постижение е право пропорционално на положените усилия от страна на всеки индивид и работата за самоусъвършенстване неизменно носи щастие.
  • Ние считаме, че най-доброто напътствие в усилията за самоусъвършенстване е изучаването на Природните закони и тяхното спазване.
  • Ние смятаме, че човешката мисъл и воля имат огромна сила и те трябва да бъдат използвани съзнателно в служба на доброто, а това означава в служба на тези сили, които водят Природата към все по-висши форми на проявление.
  • Ние твърдо вярваме, че прогресът е неминуем и победата на красотата над грозотата, на Истината над грешката, на Доброто над егоизма и омразата е неизбежна.
  • Ние считаме, че проявената Любов, братството и сътрудничеството са единствените ефективни методи за обществен прогрес и нищо истинско, красиво или добро не може да бъде постигнато с омраза, отмъщение, партийно разделение или потисничество.
  • Ние вярваме, че Космосът подкрепя всяко искрено усилие да се върши добро, дори когато изглежда, че то е в опозиция, и възможностите за изграждане на едно по-добро бъдеще са толкова многобройни, колкото са човешките характери.
  • Ние смятаме, че като укрепваме доброто, постепенно се освобождаваме от злото.


Как можем да постигнем щастие?

Има два вида удоволствия в живота. Има фалшиви удоволствия, за които трябва да заплатим много висока цена: да пожертваме физическото си здраве и душевния си мир. Без здраве и душевен мир не е възможно да се наслаждаваме на никакви удоволствия. А истинските удоволствия са наши вечни спътници - всички прекрасни гледки, звуци и ухания на Природата: планините, горите, океаните, магията на изгрева и залеза; всички очароващи удоволствия за ума: хубавите книги, хубавата музика, прекрасните произведения на изкуството и още по-неуловимите, но също толкова трайни удоволствия от приятелството и любовта. Програмата за съзидателен живот на мъдрия човек е постепенно да подмени тези фалшиви удоволствия с нашите вечни спътници - хармонията и благородните удоволствия на живота.

Как можем да избегнем фалшивите удоволствия?

Като не допускаме самоексплоатацията, която извършваме всеки път, когато жертваме истинските стойности в живота /нашето здраве, душевен мир, свободното време/ за неща, които са вредни /алкохол, пушене, наркотични вещества, животински храни, захарни изделия и рафинирани продукти и пр./ или излишни /манията за притежание на луксозни предмети, имоти, скъпи дрехи и други разхищения/.

Как можем да подобрим обществото? Като подобрим себе си.

ЗАБЕЛЕЖКА. Редакцията ще продължи да запознава своите читатели с Евангелието на Мира от есеите в неговата част за здравословен живот.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - Какво е реализация на Бог?
28.08.2012 11:58
Реализация на Бог означава откриване на себе си в най-висшия смисъл на понятието – съзнателното осъзнаване на вашето единство с Бог. Докато пребивавате в невежество, вие ще чувствате, че Бог е някой друг, който има безкрайна Сила, докато вие сте най-слабият човек на Земята. Но в момента, в който осъзнаете Бог, вие ще узнаете, че вие и Бог сте абсолютно едно, както във вътрешния, така и във външния живот. Реализацията на Бог означава вашето отъждествяване със собственото ви абсолютно, най-висше Аз.

Може да сте изучавали книги за Бог и хората може да са казвали, че Бог е във всеки. Но докато не осъзнаете Бог, всичко това е умствена спекулация. Когато реализирате Бог, вие съзнателно ще знаете какво е Бог, как изглежда той, какво желае. Вие ще пребивавате в съзнанието на Бог и ще говорите с Него лице в лице. Вие ще виждате Бог и в преходното, и в безкрайното. Ще виждате Бог както в личностния Му, така и в безличностния Му аспект.

Това не е умствена халюцинация или въображение – всичко това е пряка действителност. Когато говорим с хората, винаги съществува воал от невежество, тъмнина, несъвършенство и неразбирателство. Но между Бог и вътрешното същество на някой, който Го е осъзнал, не може да има невежество, нито воал. Вие можете да говорите с Бог по-ясно, по-интимно, по-откровено, отколкото с някой човек.

Шри Чинмой

цитирай
2. balar - айде
28.08.2012 16:06
още една секта цъфна...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673363
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796