Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 21:22 - ЕК: Ще затваряме стари АЕЦ
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 606 Коментари: 3 Гласове:
2



Паника обхвана днес жителите на столицата на Филипините image

Рибните запаси в далекоизточните морета не са застрашени от ситуацията в японските АЕЦ

врокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви днес, че безопасността на по-старите германски атомни централи трябва внимателно да бъде проверена, като не е изключено затваряне на някои от тях, ако това е необходино, предаде Ройтерс. Пред германското радио Дойчландфунк той посочи, че кризата в една от японските атомни централи е променила света и е поставила под въпрос какво може да се смята за безопасно и управляемо, предаде АСН.
   
Йотингер, който е германският представител в еврокомисията, направи коментара, докато канцлерът Ангела Меркел е изправена пред критики срещу решението на Берлин да удължи живота на атомните си централи на фона на японската криза с атомната централа.
   
Йотингер посочи, че въпросът за ядрената безопасност е преди всичко отговорност на 14-те страни от ЕС, които използват атомна енергия и добави, че мерките за безопасност на по-старите германски атомни централи непрекъснато се обновяват.

При водородния взрив в Трети реактор на японската АЕЦ Фукушима-1 са пострадали 11 души, съобщи генералният секретар на кабинета Юкио Едано на пресконференция в Токио, цитиран от Асошиейтед прес. Той уточни, че четирима войници и седем служители на централата са били ранени, когато стана взрив на водород в трети енергоблок по-рано днес. Едано каза също, че никой от ранените не е в тежко състояние. Всички те са работели вътре в блока, самият реактор не е разрушен, няма изтичане на радиация, подчерта Едано. Час след взрива равнищата на радиация около главния портал на станцията са били 20 микросиверта в час.

В Япония допустимата норма за един
час е 500 микросиверта.

Във Втори реактор, където излезе от строя системата за охлаждане, нивото на водата в резервоара за налягане на реактора е спаднало, но горивните пръти все още са във водата, съобщи операторът на централата "Токио електрик пауър корпорейшън".  Взето е решение да започне подаване на морска вода в реактора, за да се охладят неговите системи и да се намали налягането. Аналогични процедури бяха приети преди това за Първи и Трети реактор, но те не доведоха до желания резултат и се стигна до водородни експлозии в двата енергоблока, отбелязва БТА.
       
Рибните запаси в далекоизточните морета не са застрашени от ситуацията в японските АЕЦ, съобщиха работещи в риболовния сектор и учени в областта на ядрената океанология в Русия.

Паника обхвана днес жителите на столицата на Филипините, след като се появиха неверни съобщения, че радиоактивни газове от аварията в японския ядрен реактор се носят към Манила, предаде ДПА. Съобщението, за което се твърди, че идва от Би Би Си, било получено по мобилните телефони. Жителите били призовани да останат по домовете си за 24 часа и да промиват гърлото си с бетадин, за да защитят щитовидната си жлеза от радиация. Държавни служители се появиха бързо в телевизионния ефир и увериха хората, че съобщението е невярно.


 
 



 




Тагове:   европеистика,


Гласувай:
2



1. hikari - МААЕ: Няма индикации за разтапяне на ядрен материал в японските АЕЦ
14.03.2011 21:38
Токио. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в понеделник, че няма индикации към настоящия момент за възможно топене на ядрен материал в засегнатите от земетресението в Япония атомни реактори в АЕЦ "Фукушима", предаде АФП.
„Няма индикации за гориво, което се разтапя към този момент”, заяви Джеймс Лайънс, директор на отдел „Безопасност на ядрените съоръжения” в МААЕ.
цитирай
2. hikari - Япония е призовала МААЕ за помощ за кризата с АЕЦ "Фукушима" в страната
14.03.2011 21:40
Япония официално е призовала Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН да изпрати свой екип от експерти, който да помогне за настоящата ядрена криза в страната, съобщи генералният секретар на организацията Юкия Амано, предаде АФП.
„Днес правителството на Япония призова агенцията да осигури експертни мисии. В момента дискутираме детайлите с японската страна”, коментира Амано по време на технически брифинг при закрити врата в централата на МААЕ във Виена.
Веднага след опустошителното земетресение, ударило Япония в петък, което нанесе щети на АЕЦ „Фукушима” на около 250 км североизточно от Токио, МААЕ отправи официално предложение за оказване на съдействие на японското правителство.
цитирай
3. hikari - Ангела Меркел обяви мораториум върху удължаване на експлоатацията на АЕЦ
14.03.2011 21:45
Германският канцлер Ангела Меркел обяви в понеделник тримесечен мораториум върху плановете за удължаване на експлоатацията на атомни електроцентрали на фона на събитията в Япония, предаде АФП.
„Не можем просто да се върнем към работа, както обикновено”, заяви Меркел пред репортери. „Събитията в Япония ... ни учат, че рисковете, за които се смяташе, че са невъзможни, всъщност не могат съвсем да бъдат отхвърлени”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674304
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796