Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 12:28 - Политиката е за богати хора
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 530 Коментари: 2 Гласове:
1



Вече не се крадат милиони, а кламери Като напусна властта, ще стана преподавател, казва Росен Плевнелиев   Строителният министър Росен Плевнелиев бе признат дори от опозицията като един от най-работещите в кабинета. На добра реклама или на много работа се дължи това обаче? Какво е свършило регионалното ведомство за година и половина и какво предстои оттук нататък?
image


- Г-н Плевнелиев, създава се впечатление, че вашите приоритети  са само строителството на магистрали, за което е отговорна пътната агенция, и  събарянето на незаконни строежи, за което отговаря ДНСК. На какво набляга в  работата си самото министерство?  

- Преди всичко министерството се занимава с правене на  политики. Говорим не само за пътища и незаконни строежи, но и за еврофондове в  цялото им разнообразие, за регионално развитие, административни реформи,  политики по отношение на устройственото планиране, енергийната ефективност,  жилищни политики, антикорупционни тези. По всяка една от тези 13 политики ние  имаме напредък, набелязали сме конкретни цели и ги следваме. Обещахме три  магистрали и ускоряване на еврофондовете и го правим. По ИСПА имаме водни  проекти за 135 млн. евро и магистрала "Люлин" - общо около 190 млн. евро.  

 

- Колко от тези пари ще загубим?

 

- Абсолютен отличник сме по усвояване по ИСПА. В момента сме  усвоили 86%, но ще стигнем до 90% и това ще бъде не само най-добрият български,  но и един от най-добрите европейски резултати. Благодарение на тоталното  форсиране и смелите решения. Дори си позволихме да прекратим договор с една от  най-големите немски компании, когато видяхме, че няма да се справи.

 

- Заради тези резултати ли искате да управлявате и оперативна  програма за водната инфраструктура през следващия планов период?

 

- Правителството е сплотено и ще реши кой ще координира тези  дейности. Тук имаме капацитет, МОСВ - също. Имаме обща визия и план за действие.  Не се натискам да направя едно мегаминистерство, но то вероятно ще стане. И то  ще управлява три оперативни програми - междинна за пътища от няколко милиарда,  за ВиК инфраструктура и за регионите. Но това ще е, ако така реши  правителството. Не страдам от болни амбиции и не искам да прецакам никого. Аз  съм колективен играч.

 

- Трябва ли да има една държавна агенция, която да управлява  всички програми?

 

- За мен е добър вариант. Държавата трябва да прави политики,  които да се изпълняват на много места в регионите, министерствата и  изпълнителните агенции. В регионите вече има подготвени експерти и ние трябва да  използваме този капацитет. За да се случи чудото - вместо един министър да се  занимава с път на Долно Нанадолнище, да го правят местните хора. Нужно ни е  работещо второ ниво на управление.

 

- Всеки път напомняте, че служителите на МРРБ и пътната агенция  са много ниско платени. Как тогава хората да повярват, че те не крадат?

 

- Не казвам, че никой не краде. Но отгоре надолу се минимизира  тотално.

 

- Значи ли това, че вместо милиони вече сте свели кражбите до  кламери и химикалки?

 

- Може и така да се каже. Факт е, че спестихме над 600 млн. лв.  за една година и гарантирахме много повече приходи. Като в тази сметка не  включваме развалената концесия на магистрала "Тракия", при която ставаше въпрос  за 6-8 млрд. лв. Хората в МРРБ са намалени с 15% и са обработили 4 пъти повече  преписки в сравнение с 2009 г. Редуцирахме дълговете на министерството до  минимум. Преработихме всички правила, за да спрем корупцията. Преди никой не  носеше отговорност. Гледам кой споделя скоростта и приоритетите и ако някой ни  дърпа много назад или не споделя ценностите - отпада.

 

- Докъде стигнахте с Дунавската стратегия?

 

- Много хора считат, че тя не е толкова важна, защото все още  няма финансиране по нея. Но тя е работещ механизъм и даде вече конкретни  резултати. Чрез нея приоритизирахме магистрала "Хемус", която минава през трите  най-бедни региона и може да отключи икономическия им потенциал. Така че имаме  силни козове и се надяваме да я защитим като част от актуализираните пътни  приоритетни оси, за да се изгради с евросредства. Благодарение на нея подписахме  и меморандум с Румъния за изграждане на Дунав мост 3 и 4 - Оряхово-Бекет и  Силистра-Калараш. И сега можем да ги подготвим с пари от техническата помощ на  ОП "Транспорт". България получава голям шанс и признание да бъдем водеща страна  по приоритетна ос "Туризъм и културен диалог", за да предлагаме Дунав като общ  туристически продукт. И това ще даде по-добър шанс на регионите да се включат в  мача за усвояване на еврофондовете. Вместо да стоим като просяци и да чакаме  някой да ни даде един лев. Германия пък ни покани да сме съкоординиращи към  нейната ос - "Сигурност".

 

- Ако се разпадне ЕС, откъде ще намерим финансиране за тези  политики, при които изцяло разчитаме на евросредства?

 

- Убеден съм, че това няма да се случи, но така или иначе ние  ще имаме стратегия и подготовка за нейното изпълнение. ЕС доказва, че работи,  защото дърпа България напред. Ако го нямаше, щяхме да направим още 5 Хаинбоаза,  АЕЦ "Белене" и няколко Цанкови камъка. И бъдещите поколения щяха да са роб на  тези решения.

 

- Липсата на кадастър спъва инвеститорите, каква част от него  вече е готова?

 

- Имаме работещ кадастър на 17% от територията на страната. Той  е приходно ориентиран и приоритетно се работи там, където чакаме повече  инвестиции и имотни сделки - София и Черноморието.

 

- Оказа се, че и при базата на ГРАО има неточности и  непълноти.

 

- Знам, че мястото на ГРАО е в МВР, каквото е становището и на  Съвета за административна реформа. Те си вършат работата. 1,5 месеца денонощно  проверяваха преписката на ВМРО с над 300 000 подписа и намериха доста  неточности. Как се проверяват те? Ами ако подписката на Яне Янев с над 800 000  подписа влезе в парламента?

 

- Притеснява ли ви, че ще правите избори, след като постоянно  подчертавате, че сте експерт, а не политик?

 

- Много ме притеснява. Не искам да се занимавам с избори и се  надявам дълбоко да не ми се случи. Изборите ще се правят от Министерския  съвет.

 

- Страхувате ли се, че ви подслушват?

 

- Дълбоко вярвам, че прокуратурата, съдът  министър-председателят спазват законите на държавата. Следователно вярвам, че  ако някой подслушва, го прави по законен начин. Българите обаче се самопотапяме.  Заливат ни с доноси отвсякъде. Откакто българите предадоха Левски, не измислиха  друго. В минимална част от тях има дори заченки на реални основания. Но ако се  реши да се използва всеки донос - ще има аргументи всички да сме подслушвани.  

 

- На какво се дължи високият ви рейтинг - на добър пиар или на  много работа?

 

- Че пиарът ми е добър, не споря. Опитваме се да сме максимално  прозрачни. Имаме много прагматичен подход и не си крием проблемите. На българите  им е омръзнало да им се обещават неща с ясното съзнание, че те няма как да се  случат.

 

- След министерското кресло ще се върнете ли в бизнеса?

 

- Не. За мен това е минало. Аз имах проекти, високи заплати,  пари, големи перспективи. Но веднъж се живее. Дълбоко вярвам, че ще съм  последният човек в тази държава, който, улисан в поредната сделка, ще забрави  много други ценности. За мен е много важно да даваме. След като имам три  перфектни момчета, искам да изградя някаква визия за бъдещите поколения. Искам  да имам лимити. Да не си повярвам, че ще бъда най-великият и най-добрият. А по  немски - да бъда положително мислещ човек, който добавя стойност. Със сигурност  обаче първо ще си взема дълга ваканция.

 

- Трябва ли да има икономически ценз за високопоставени  политици?

 

- Помага много. Един богат човек има много какво да губи. Може  да загуби много пари и името си, ако стане министър и го хванат в простотии. Аз  губя много и това може да се види по декларациите ми в Сметната палата. Но това  не ме притеснява. Има ужасно много богати хора и много малко щастливи хора. Сега  ще си свърша тази работа - пък после ще видим. Може да се захвана с голям  европейски проект, в който мога да добавя стойност. Винаги ми се е искало да  стана преподавател.

 

- Защо богатите не искат да влизат в политиката?

 

- На мен ми беше по-лесно, защото бях миноритарен собственик в  тези големи проекти. На големите български и европейски предприемачи им е много  трудно да си зарежат собствените компании.

 

Наталия Малчева



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



1. анонимен - Животът ни поскъпна учудващо много
24.01.2011 12:40
А заплатите са намалени или замразени
Очаква се ново поскъпване на хляба
Регистрираното поскъпване на живота е учудващо високо, дори за условията на криза. Това коментира пред БНР Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

"Увеличението на издръжката на живота през декември месец, спрямо декември 2009 г., е с 6,4%. Това, в условията на криза, е един твърде висок процент. Общо стойността на издръжката на живот на човек в четиричленно домакинство достигна 511,25 лв.", категоричен е Томев.

По думите му на годишна база общо хранителните стоки са поскъпнали с 8,1 на сто, в тази група "Хляб и зърнени храни" поскъпването на годишна база е с 6,4%.

Любен Томев добави още, че на фона на всеобщото поскъпване се наблюдава трайно замразяване и дори намаляване на доходите и свито потребление. Все още има увеличаване на безработицата, а работодателите не пристъпват към увеличаване на доходите, независимо от регистрираното повишаване на производителността на труда.

Томев прогнозира, че от февруари се очаква ново повишение на цената на хляба. Реалната стойност на един килограм хляб е 1.20 лв. според изчисленията на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

От Камарата предлагат и да се въведе онлайн-връзка на касовите апарати в реално време със системата на НАП, както при бензиностанциите, като мярка за борба със сивата икономика в сектора.
цитирай
2. hikari - по този повод - още инфо:
24.01.2011 12:47
Индексът на тържищните цени, който отчита стойността на храните на едро в цялата страна, се повиши през последната седмица от 1,822 пункта на 1,823 пункта, съобщи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Показателят се задържа близо до най-високото си равнище от 2006 г. досега - 1,825 пунка, което беше отбелязано през последните дни на отиващата си 2010 г.

Най-впечатляващо през изминалата седмица е продължаващото поскъпване на захарта и олиото. Цените им на едро се повишиха еднакво - с 3,5%. Захарта поскъпва с 0,05 лв./кг, до 1,49 лв./кг., като на дребно се предлага по 1,85-1,90 лева/кг. След 3,5-процентното увеличение цената на едро на олиото достигна 2,69 лв./л. На дребно се намира по 3,40-3,50 лева/л. Обяснението на търговците е в относително слабата реколта от слънчоглед у нас и в целия регион.

През седмицата брашното тип “500” поскъпна с 0,01 лв., или с 1,1%, до 0,91 лв./кг.

Цената на едро на картофите се повиши с 6,9%, до 0,77 лева/кг.

Стойностите на основни месни храни са относително стабилни. Обикновената кайма се продава по 4,82 лева/кг след увеличение с 1%. Каймата “Стара планина” струва 7,59 лева/кг - намаление с 0,4%.

Кренвиршите са по 4,58 лева/кг след - спад с 0,4%. Произведените по стандарта “Стара планина” се предлагат по 7,41 лв./кг - увеличение с 0,3%.

Кашкавалът “Витоша” е поскъпнал с 0,4%, до 10,26 лева/кг., а кравето сирене - с 2,8%, до 4,75 лева/кг.

Оранжерийните домати са поевтинели с 5,3%, до 2,13 лева за килограм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4674352
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796