Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 00:46 - Психологът Иван Игов: В България нещата са обратни – първо политиката, после семейството
Автор: hikari Категория: Забавление   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Г-н Игов, как ще се отрази бащинството на 45 години на Сергей Станишев?

Става дума за политик, а не за обикновен човек, за бивш премиер. Освен това ми изглежда малко повече пиар. Ако направим един паралел между Цветанов, който чакаше третата си щерка и тя се роди между другото без много шумотевица, тук всички сайтове още с обявяване на бременността лъснаха с тази новина. Което означава, че нещата почват леко да се преекспонират. Иначе, живи и здрави, няма нищо по-хубаво, макар и на тези години, да имаш дете. Ти просто виждаш света през едни други очи и разбираш, че нещата… Да го кажа по друг начин. Във всички нормални страни, за да изберат някого на този пост, той трябва да има семейство и деца.

Принципът е обратен…

Да, принципът е обратен. Един човек трябва да се е доказал в това, че може да бъде родител, че може да има стабилно семейство, че може да има някакъв бизнес. Или пък да има стабилна експертна позиция. И тогава вече да кандидатства за един такъв пост. В България, за съжаление, нещата наистина стоят обратно – най-напред те избират на някакъв пост, без да имаш никакъв трудов стаж, без да имаш семейство, без да имаш стабилна работа. И след това ти вече започваш да наваксваш онези нища, които в миналото наистина не си ги направил. Което наистина е малко наопаки и ми се иска в бъдеще да не е така.

Станало е така, че най-нормалните неща се превръщат в някаква гореща медийна тема…

Да, точно защото нещата у нас са обърнати наопаки. Тук всъщност е и големият проблем. Ние от толкова години казваме, че човек, преди да се кандидатира на определено място, трябва да получи определен психологически профил. Който да включва всички тези неща – както в личен, така и в обществен план. Нещо, което се прави за повечето западни политици, американските президенти, кандидатите за президенти, кандидатите за висшите постове. Дори в Русия е така. И ако това нещо се прави и хората успяват да го прочетат, то тогава партийните централи няма да хващат първото момченце, което им е под ръка и да го правят първо председател на партия и след това премиер. А всичко ще си дойде по местата и ще се подреди така, както би трябвало да бъде.

Струва ми се, че ако погледнем в макар и краткото ни демократично минало през последните 20 години, ще видим, че хората, които са имали стабилен личен живот, си останаха стабилни и като хора, и като политици. А тези, които като Жан Виденов, Филип Димитров преди това, Сергей Станишев, т.е. хора, които случайно бяха попаднали на първия пост в държавата, си останаха лабилни и през останалата част от живота си. Аз лично нямам доверие на такива хора.

Сещам се, че и Жан Виденов стана баща в края на премиерството си…

Не си спомням. Нормално е, че когато не си се реализирал в личен план по времето, когато си политик, ти си личностно нестабилен Защото, общо взето, се издънваш. Честно да ви кажа, мисля, че това е и една от причините, заради която и в момента Бойко Борисов е прегрял.

Липсата на стабилна семейна среда?

Точно така. Значи той има, разбира се, имал е семейство, имаше след това и стабилни връзки. Аз не смятам, че той е човек, който не се е реализирал като баща. Но искам да кажа, че в момента липсата на семейство му се отразява. Нали знаете приказката, че винаги зад един велик мъж стои една велика жена. Просто трябва да имаш някой, който да ти създава чувството за сигурност, за хармония и да знаеш, че това, което правиш, е преходно. Защото има по-непреходни неща, каквото е бащинството, семейството, бъдещето на децата ти и т.н. И това ти дава реалният поглед на политика. В против случай ти започваш да се заиграваш с политиката, като че всичко това е единственото, което в живота ти е важно. И при такова заиграване преиграваш.

Излиза, че Цветанов е доста силен в това отношение в момента с трите си дъщери?

Това е и причината, заради която той изяде толкова много шамари, а сякаш само се поотърсваше от тях. Разбира се, че тези шамари му провалиха кандидатурата за президент, какво ли още не, но той не дава толкова вид на умърлушен, на преуморен или преиграл. Има чувство за стабилност, което, за съжаление, не е така при Бойко Борисов – това, което той показваше като чувство за стабилност в началото, вече го преиграва. Раздели се с постоянния си партньор, с много приятели, остана много сам на върха, а там е ветровито. И ако нямаш кой да те подпре, няма как да оцелееш.

Пак да ви върна към Сергей Станишев. Дали предстоящото му бащинство ще се отрази добре на електората на БСП, идват избори?

Ще видим. Има предистория във всеки човешки живот и тази предистория може до голяма степен да прогнозира неговото бъдеще като политик. За съжаление, ние не гледаме на тази предистория, а се хващаме на други вторични и третични фактори. В края на краищата след това страдаме и викаме: “Какъв е тоя, дето си го избрахме”. А всъщност, просто не сме гледали достатъчно.

Анна Кълцева

ПИАРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ...
ПИАРЪТ ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ?

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4673838
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796